LONDON

Poslovna aktivnost eurozone usporila u svibnju zbog pada proizvodnje - PMI

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poslovna aktivnost eurozone u svibnju je dominantno bila potaknuta uslužnim sektorom, nadoknadivši time dublji pad u proizvodnom, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje njemačkog Hamburg Commercial Banka (HCOB), koji sastavlja izvješće za S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI), koji se smatra dobrim pokazateljem ukupno gospodarskog zdravlja, u svibnju je pao za 1,3 boda, na 52,8 bodova.

Iako još uvijek iznad brojke 50 koja razdvaja rast od pada, svibanjski PMI je bio ispod preliminarne procjene od 53,3 boda.

"Relativno otporan rast uslužnih aktivnosti trebao bi osigurati eurozoni ponovno postavljanje uporišta te pokazati pozitivnu stopu rasta u drugom tromjesečju nakon stagnacije bruto domaćeg proizvoda (BDP) u razdoblju od listopada do ožujka”, rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

PMI uslužnog sektora pao je u svibnju za 0,9 bodova, na 55,1 bod. Prošlotjedni PMI proizvodnog sektora pokazao je da se pad tvorničke aktivnosti produbio jer je potražnja pala unatoč padu cijena.

Ukupni cjenovni pritisci bili su u svibnju niži, pa tu tako pali i indeksi cijena sirovina i proizvodnje. Indeks proizvodnje pao je za 0,4 boda, na 56,4 boda, što je najniža vrijednost od travnja 2021. godine.

Iako će tu informaciju pozitivno dočekati Europska središnja banka koja tek treba smanjiti inflaciju na ciljanu razinu, do toga su uglavnom dovele tvornice koje su smanjile cijene jer su uslužne kompanije, koje ECB pažljivo prati, ubrzano povećale svoje naknade.

Unatoč tome, potražnja za uslugama nastavila je rasti, a poduzeća su povećala broj zaposlenih, iako sporijim tempom. Indeks zaposlenosti pao je u svibnju za jedan bod, na 54,6 bodova.

„Uslužni sektor podržalo je snažno tržište rada, rastuće plaće i turistički sektor koji cvate diljem Europe”, rekao je de la Rubia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini