TAIPEI

Tajvansko gospodarstvo u recesiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tajvansko gospodarstvo kliznulo je u prvom tromjesečju u recesiju, pokazali su u petak statistički podaci, odražavajući slabu inozemnu potražnju u uvjetima viših troškova zaduživanja i pojačanih napetosti u odnosima SAD-a i Kine.

U prva tri ovogodišnja mjeseca tajvanski BDP smanjio se za 2,87 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestili su statističari, što je najlošiji rezultat od 2009. godine.

"Iako je (stopa) gospodarskog rasta bila negativna, domaća potražnja bila je prilično dobra", rekao je novinarima zamjenik ravnatelja statističke agencije Tsai Hung-kun, naglasivši da je stopa nezaposlenosti na najnižoj razini u više od 20 godina.

Tajvansko gospodarstvo sada je u recesiji, budući da se aktivnost smanjila dva tromjesečja zaredom, a guverner središnje banke upozorio je ovaj tjedan da bi se mogla oporaviti tek u četvrtom tromjesečju.

U ovoj godini BDP bi trebao porasti za 2,04 posto, izračunala je statistička agencija.

Prognoziraju i da će se izvoz u ovoj godini smanjiti za 7,27 posto, nakon što se inozemna potražnja u travnju smanjila osmi mjesec zaredom.

Tajvan je sjedište najvećeg proizvođača čipova u svijetu TSMC-a, a izvoz mu se smanjuje zbog podignutih kamatnih stopa širom svijeta kojima središnje banke pokušavaju obuzdati inflaciju i zbog napetosti u odnosima SAD-a i Kine, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter