NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu S&P 500 indeks porastao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija koje predvode u razvoju umjetne inteligencije.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 32.764 boda, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 4.151 bod, a Nasdaq indeks 1,71 posto, na 12.698 bodova.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Nvidie, sa skokom cijene za 24 posto, na rekordne razine, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo, zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju (AI).

Zahvaljujući tome, znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-a, kao što su Microsoft, Alphabet.

Snažno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova, kao što su Micro Devices i Micron Technology, pa je SE indeks tog sektora skočio gotovo 7 posto.

To je najvažniji razlog jučerašnjeg rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa.

Ostali sektori nisu zabilježili veće promjene jer su ulagači oprezni, s obzirom da i dalje nema napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara.

Ako se do 1. lipnja ne postigne dogovor koji bi dobio 'zeleno svjetlo' u Kongresu, doći će do poremećaja u financiranju saveznih obveza.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 7.570 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 15.793 boda, a pariški CAC 0,33 posto, na 7.229 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini