LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze porasle nakon tri dana pada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u petak ujutro indeksi porasli, nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom i tehnološkom sektoru.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, no na tjednoj je razini i dalje u minusu.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,61 posto, na 7.617 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 15.846 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 7.270 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u rudarskom sektoru, u prosjeku za 2,6 posto, nakon rasta cijena metala.

Znatno su porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, kao i jučer na Wall Streetu.

I na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, no na tjednoj razini u minusu je oko 1,5 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0,2 i 0,3 posto. U Hong Kongu se zbog praznika ne radi.

Na azijskim burzama vlada oprez jer nema puno razloga za kupnju dionica, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, dok je inflacija i dalje visoka, što znači da bi središnje banke mogle nastaviti s povećanjem kamata.

Iz Washingtona predstavnici predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca poručuju da je dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara blizu.

No, to nije impresioniralo ulagače jer je već bilo takvih poruka i jer se bliži krajnji rok.

Ako se do 1. lipnja ne postigne dogovor, doći će do poremećaja u financiranju saveznih obveza.

Ulagače nije impresionirao ni jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq indeksa.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Nvidie, sa skokom cijene za 24 posto, na rekordne razine, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo, zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju (AI).

Zahvaljujući tome, znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-a, kao što su Microsoft, Alphabet.

Snažno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova, kao što su Micro Devices i Micron Technology, pa je SE indeks tog sektora skočio gotovo 7 posto.

To je najvažniji razlog jučerašnjeg rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter