LONDON

Cijene nafte porasle na 77 dolara, u fokusu trgovaca poruke o opskrbi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, poduprte pojačanom potražnjom u SAD-u na početku ljetne sezone vožnje i procjenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti opskrbu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je nakon podneva viša za 77 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 72,79 dolara.

U fokusu trgovaca bile su ovaj tjedan poruke vodećih proizvođača o opskrbi uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U travnju OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežio cijene, a saudijski ministar energetike podigao je ovaj tjedan prašinu izjavom da bi trgovci koji špekuliraju s padom cijena ponovo moglo doživjeti neugodno iznenađenje.

Trgovci su izjavu protumačili kao signal da će skupina ponovo smanjiti proizvodnju da bi potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak u četvrtak izjavio da, po njegovom mišljenju, neće povlačiti nove poteze budući da su odlučili smanjiti opskrbu prije samo mjesec dana.

U srijedu ruski predsjenik Vladimir Putin izjavio je da se cijene energenata bliže "ekonomski opravdanim" razinama, naznačivši također da OPEC+ možda neće mijenjati proizvodnu politiku u bliskoj budućnosti. 

Potporu cijenama pružio je u međuvremenu snažan pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za gotovo 13 milijuna barela, prema podacima vlade, signalizirajući snažnu potražnju na početku ljetne sezone vožnje.

OPEC odvojeno je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 55 centi, na 76,94 dolara.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom