(Hina/EPA)
Riječke gastronomske luke za 2023. proglašene su u utorak u Trsatskom kaštelu, propisane kriterije ispunilo je 36 restorana, kojima je 55 titula Riječkih gastronomskih luka dodijeljeno u deset kategorija.
Titule gastronomskih luka dodijeljene su za luke lokalnih namirnica, ribarske, veganske, barbeque, poslovne, romantične, obiteljske i luke za vinske entuzijaste, luke posebnosti i luke okusa drugih zemalja.
Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da se Riječke gastronomske luke, kao koncept stvaranja gastronomskog brenda Rijeke, nadovezuju na brend Rijeke kao urbanog grada uz more te utječu na povećanje kvalitete i prepoznatljivosti riječke ugostiteljske ponude.
Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako se broj ugostiteljskih objekata u odnosu na prošlu godinu gotovo udvostručio, što govori o kvaliteti projekta i njegovoj uspješnosti.
U projektu Riječkih gastronomskih luka domaći i strani gosti i građani Rijeke moći će iz široke lepeze ugostiteljske ponude lakše izabrati objekte prema vlastitim željama i preferencijama, rekao je Škarpa.
Inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica ocijenila je da u ponudi svatko može pronaći nešto po svom guštu, spektar gastronomskih potencijala, od luka lokalnih namirnica i ribarskih luka, do raznih okusa drugih destinacija.
Projekt Riječke gastronomske luke pokrenut je 2022. s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata i stvaranja zajedničkog marketinškog potencijala, izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda lučkog grada, podrške u profiliranju ugostiteljskih objekata te povećanja kvalitete i prepoznatljivosti ponude.
Provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut.