(Hina/EPA)
Deveti Dani hrvatskog pršuta u petak su svečano počeli u hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci, a u konkurenciji 14 pršuta, ovogodišnjim šampionom proglašen je dalmatinski pršut pršutane „Smjeli" iz Dugopolja.
Tijekom dva dana manifestacije bit će održane degustacije, okrugli stol o novom programskom razdoblju u proizvodnji zaštićenog pršuta i radionice o novim tehnologijama u proizvodnji pršuta, a u subotu će proizvođači certificiranih pršuta na riječkom Korzu prezentirati i po promotivnim cijenama prodavati svoje pršute.
Cilj manifestacije je promocija krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta, četiri tradicionalna gastronomska proizvoda certificirana i zaštićena na razine Europske unije te razmjena znanja i gospodarske suradnje svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje, svih u lancu od polja do stola.
Predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić ocijenio je kako neminovno slijedi rast cijena pršuta na tržištu uzrokovan rastom cijena sirovine, energenata, rada, povećanja kamata odnosno svih ulaznih troškova.
„Rast cijena vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje. Zbog neizvjesnih vremena kroz koje prolazimo, mi pršutari nastojimo proširiti tržište ponajprije na Europsku uniju. Taj korak nije ni jednostavan ni lagan, jer dolazimo na razvijena tržišta gdje su prisutni veliki proizvođači i brendovi. Za kvalitetan iskorak na tržište Europe potrebne su daljnje investicije kroz proizvodnju, pakiranje, marketing pa su veliki izazovi pred nama“, istaknuo je.
Markotić je naglasio kako se u Hrvatskoj još uvijek proizvodi oko 500 tisuća komada pršuta, a oko milijun potroši, odnosno da je potražnja dvostruko veća od proizvodnje pa hrvatski proizvođači imaju prostora za rast.