ZAGREB

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za ožujak 12 posto veći nego lani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za ožujak 2023. porastao je 12 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je najveća godišnja stopa rasta zabilježena od listopada prošle godine, objavio je Ekonomski institut Zagreb, koji je istaknuo i robustan rast potražnje za radom u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u ožujku zabilježio i blago povećanje od 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zbog visoke stope rasta u siječnju, rezultat za prvo tromjesečje upućuje na još uvijek robusnu stopu rasta od 5,3 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2022. godine, navedeno je u utorak u objavi na internetskoj stranici tog instituta.

U ožujku je prodavač bilo najtraženije zanimanje, na drugom mjestu su se našli konobari, a slijede ih kuhari, skladištari i vozači. Analitičari EIZ-a su pritom kao zanimljivost naveli da je potražnja za konobarima i kuharima na godišnjoj razini zapravo u padu.

Istaknuli su i da je najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u ožujku zabilježeno u zanimanjima programer i dizajner, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača i učitelja.

"Najveći pozitivan doprinos godišnjoj stopi rasta od 12 posto dali su oglasi za prodavače, učitelje i referente dok su oglasi za programere i dizajnere dali najveći negativan doprinos", naveli su.

Porast udjela ugovora na neodređeno

U odnosu na lanjski ožujak, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, s 30,3 na 34 posto, dok se istovremeno povećao i udio oglasa u kojima se tražila visoka stručna sprema, sa 6,7 na 8,6 posto.

Kao i u prva dva mjeseca ove godine, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 44,5 na 47,2 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana smanjio s 42,6 na 41,6 posto, izvijestili su iz EIZ-a.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je povećanje u svim regijama, u čemu je prednjačila središnja Hrvatska s godišnjom stopom rasta od čak 6,9 posto. Slijedile su je sjeverni Jadran s 2,9, južni Jadran s 2,7 te istočna Hrvatska s 0,7 posto godišnjeg rasta.

U sve četiri regije prodavač je bilo najtraženije zanimanje, a kuhar i konobar su slijedili u jadranskim regijama. U središnjoj Hrvatskoj sljedeći najtraženiji bili su konobar i knjigovođa, a u istočnoj Hrvatskoj učitelj i medicinska sestra, navedeno je.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini