NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Tehnološki sektor podržao rast Wall Streeta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su cijene u tehnološkom sektoru porasle, dok su dionice regionalnih banaka bile pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na 32.859 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 4.050 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 12.013 bodova.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u tehnološkom, 1,1 posto.

Nakon pada početkom tjedna, posljednja dva dana taj sektor znatno raste zahvaljujući naznakama oporavka potražnje za čipovima.

Uz to, ulagači se nadaju da je ciklus povećanja kamata Feda pri kraju, što je pozitivno za tehnološki sektor.

Posljednji makroekonomski podaci pokazuju, naime, da se rast gospodarstva postupno usporava, da inflacijski pritisci popuštaju i da se tržište rada postupno 'hladi'.

To znači da bi američka središnja banka uskoro mogla završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

No, čelnici Feda poručuju da će možda trebati dodatno povećati kamatne stope kako bi se suzbila inflacija.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 55 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

Posljednjih dana pozitivno je na tržište utjecala stabilizacija bankarskog sektora, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke tjednima bio pod pritiskom.

No, nakon što su vlasti predložile strože mjere za smanjenje rizika, jučer je bankarski sektor ponešto oslabio. KBW indeks regionalnih banaka pao je 2 posto, a S&P indeks financijskog sektora 0,3 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle četvrti dan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 posto, na 7.620 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,26 posto, na 15.522 boda, a pariški CAC 1,06 posto, na 7.263 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater