RIJEKA

Rijeka Gateway terminal imat će daljinsko upravljanje kontejnerskim dizalicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

Tvrtka Rijeka Gateway, koja je u zajedničkom vlasništvu Maersk Grupe putem APM Terminalsa, te ENNA Naturalis Grupe putem ENNA Logica, ima 50-godišnju koncesiju na terminalu na Zagrebačkoj obali u Rijeci, odnosno na Rijeka Gatewey terminalu koji je u izgradnji, a bit će operativan 2025.

Kako ističu iz te tvrtke, riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku, s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima, čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme.

Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača, a daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima.

U priopćenju se navodi da je to prvi korak prema automatizaciji, koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka, čime se doprinosi sigurnosti na terminalu, Ističe se da je to značajan korak prema potpunoj digitalizaciji i modernizaciji, koja otvara brojne mogućnosti.

U priopćenju se još navodi da su APM Terminali i ENNA zajedničkim poslovnim pothvatom sklopili snažno partnerstvo koje obilježava iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama.

Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala, istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta, a razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju, dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini