OSIJEK

Zaštita slavonske kobasice trebala bi dodatno pridonijeti brendiranju Slavonije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Odluka Europske komisije kojom je slavonska kobasica postala 41. zaštićeni hrvatski tradicionalni proizvod u EU-u trebala bi dodatno doprinijeti brendiranju Slavonije i Baranje kao eno-gastro destinacije te potaknuti proizvođače na povećanje proizvodnje, istaknuto je u petak na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (PTF).  

Na konferenciji za novinare u povodu odluke Komisije, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizma Dragan Kovačević rekao je kako je Hrvatska po broju zaštićenih prizvoda oznakama izvornosti i zemljoprisnog porijekla na ljestivici EU sada na osmom mjestu, što je izniman uspjeh koji govori o velikoj tradiciji proizvodnje hrane.

Od Ministarstva poljoprivrede očekujemo da što prije izradi pravilnik kojim bi se osigurala sredstva za kompenzaciju troškova proizvođačima vezanih uz nadzorna i certifikacijska tijela, rekao Kovačević.

Smatra kako se tim pravilnikom trebaju osigurati sredstva kojima bi proizvođači i njihove udruge mogli dodatno promicati ovakve proizvode, provoditi edukacije i nastupati na sajmovima, jer, kako ističe, "ova zaštita ne staje s ovim danom i stupanjem na snagu uredbe, već se taj proces nastavlja".

Kovačević napominje kako je proizvođačima potrebna dodatna edukacija, jer živimo u vrijeme klimatskih promjena, gdje tradicionalni parametri i procesi, u kojima su proizvodile starije generacije proizvođača, više ne funkcioniraju.

Potpredsjednik HGK smatra kako bi povećanje proizvodnje trebao biti dodatni poticaj razvoju svinjogojstva, jer je od ulaska u EU do danas ta proizvodnja pala za oko 7,5 posto, a s nešto manje od milijun tovljenika ne pokrivamo ni približno svoje potrebe.

Meso i klaonički proizvodi su naš prvi uvozni proizvod, što znači da tu proizvodnju u budućnosti treba jačat, i tu govorimo o proizvodnji tovljenika težih od 140 kilograma koji mogu biti povoljna sirovina za proizvodnju slavonske kobasice, poručio je Kovačević.

S obzrirom da su u realizaciji projekta sudjelovali i stručnjaci osječkog PTF-a, dekan fakulteta Jurislav Babić ocijenio je kako je zaštita zemljopisnog porijekka vrlo važna za domaće proizvode, jer to jamči jedinstvenu karakteristiku proizvoda koja je vezana za određeno zemljopisno područje.

To u konačnici jamči dodanu vrijednost, veću cijenu, bolju promociju te pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu, kazao je Babić.

Postupak zaštite naziva "Slavonska kobasica“ pokrenula je Udruga "Čuvari slavonske tradicije" čiji je predsjednik Stjepan Živković izrazio zadovoljstvo završetkom procesa koji je trajao šest godina, i u kojem su nastojali pronaći najbolji koji će osigurati zaštitu i opstanak toga tradicionalnog proizvoda u suvremenim uvjetima, posebice kada su u pitanju klimatske promjene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum