LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad financijskog sektora pritisnuo europske burze

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, što je ponajviše posljedica pritiska na financijski sektor jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi situacije u bankama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,99 posto, na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 15.075 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 7.074 boda.

Pad indeksa ponajviše je posljedica pada cijena dionica u financijskom sektoru, u prosjeku za 1,3 posto. Znatnije je, 0,9 posto, pao i naftni sektor.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,4 posto, no na putu je dobitka u ovom tjednu od oko 1,7 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,7 posto.

Na burzama se trguje oprezno jer podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstava. Tako je jutros objavljeno da je u Japanu proizvodnja aktivnost u ožujku oslabila peti mjesec zaredom, što ukazuje na slabljenje potražnje.

Objavljeno je, također da je inflacija u Japanu u veljači blago oslabila, po prvi puta nakon 14 mjeseci, no i dalje je visoka.

Takva je situacija i u zapadnom dijelu svijeta, pa monetarne vlasti zaoštravaju politike. Tako su ovoga tjedna britanska središnja banka i američki Fed ponovno povećali kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova.

Ulagači se nadaju da se proces podizanja kamata bliži kraju, no monetarne vlasti poručuju da će možda morati dodatno zaoštriti politike, ako se uskoro inflacija znatnije ne spusti.

Zbog toga se jučer i na Wall Streetu trgovalo nesigurno. Nakon znatnih oscilacija, Dow Jones indeks porastao je 0,2 posto, S&P 500 oko 0,3, a Nasdaq indeks 1 posto.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ponešto je ohrabrila američka ministrica financija Janet Yellen, koja je u izvješću u Kongresu kazala da su regulatori spremni poduzeti daljnje akcije kako bi stabilizirali američke banke.

Tako je donekle umirila investitore nakon propasti dviju regionalnih banaka u SAD-u.

"Promatrate tržište i vidite da u kratkom roku brzo mijenja smjer na osnovu tumačenja pojedinih ulagača o tome što je netko rekao i kako to utječe na njihovo trgovanje. U cjelini, tržište nam govori da postoji mnogo različitih načina za tumačenje svega što se govori", kaže Thomas Martin, analitičar u tvrtki Globalt Investments.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini