LONDON

Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala u ožujku - PMI

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je ožujku zahvaljujući snažnom oporavku uslužnog sektora koji je nadoknadio posustajanje industrije, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku za 2,1 bod u odnosu na veljaču, na 54,1 bod, najvišu razinu u 10 mjeseci, pokazuje preliminarna procjena S&P Globala.

Vrijednosti više od 50 bodova pokazuju rast aktivnost, a one niže njihov pad.

"Istraživanje sugerira da je BDP (eurozone) u prvom tromjesečju porastao za 0,3 posto, a u ožujku aktivnost je prema rezultatima ubrzala na 0,5 posto", istaknuo je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson. 

Potražnja je porasla najsnažnije u 10 mjeseci, ali samo u uslužnom sektoru dok je industrija ponovo bilježila snažan pad novih narudžbi.

Motor rasta u sektoru usluga bio je financijski sektor, potaknut pozitivnim zaokretom u poslovanju s nekretninama, unatoč zabrinutosti za stabilnost banaka i višim kamatnim stopama.

Oporavlja se i poslovanje u sektoru putovanja i turizma, te industrijskih i IT usluga i zdravstvene skrbi.    

Aktivnost u industriji zadržala se pak na razini prethodnog mjeseca, a kompanije su se zbog slabije potražnje okrenule starim narudžbama.

Previranja u bankovnom sektoru blago su prigušila očekivanja čelnika kompanija za idućih godinu dana, ali optimizam im ulijeva popuštanje inflatornih pritisaka, ublaženi rizik recesije i problema u opskrbi energijom i poboljšanje stanja u nabavnim lancima, ističe S&P Global. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini