ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu svjetske burze

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa, dok će ulagači pratiti vijesti sa svjetskih burzi, nakon daljnjeg povećanja kamata američke središnje banke i oštrog pada Wall Streeta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je u srijedu 0,53 posto, na 2.214 bodova. Za toliko je oslabio i Crobex10, završivši trgovanje na 1.265 bodova.

Nakon pet tjedana neprestanog rasta, prošloga su tjedna Crobexi pali više od 1 posto. I ovoga se tjedna trguje oprezno, pri čemu su indeksi skliznuli tri dana zaredom.

Jučer su pali i svi sektorski indeksi, a najviše Crobexturist, za 1,19 posto.

Redovni promet dionicama bio je 590 tisuća eura, otprilike 130 tisuća manje nego dan ranije.

„Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi obilježila je skromna trgovinska aktivnost i pad dioničkih indeksa. Dionicama je ostvaren promet od 590 tisuća eura, pri čemu je Valamar Riviera bila najtrgovanije izdanje dana”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Dionicom Valamar Riviere jučer je ostvaren promet od gotovo 298 tisuća eura, a cijena joj je pala 1,77 posto, na 4,45 eura.

S prometom od 45 tisuća eura slijedila je dionica Podravke, koja je pojeftinila 0,4 posto, na 89,60 eura.

Nešto veći promet imala je još i dionica Spana, 42 tisuće eura, a cijena joj je oslabila 1,22 posto, na 48,5 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Alpha Adriatica, s padom cijene za gotovo 4 posto, na 24,2 eura.

S druge strane, najviše je poskupjela dionica Tekstilprometa, za 3,57 posto, na 145 eura.

Nakon zatvaranja burze, jučer je objavljeno da je Nadzorni odbor Ine dao suglasnost na prijedlog Uprave da se iz lanjske dobiti isplati za dividendu 200 milijuna eura ili 20 eura po dionici, što je za 53 posto više nego prošle godine.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 29 dionica, pri čemu je cijena njih šest porasla, 15 pala, a osam stagnirala.

Wall Street oštro pao nakon poruka Feda

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,14, a pariški CAC 0,26 posto.

Na Wall Streetu su, pak, jučer cijene dionica pale. Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli su više od 1,6 posto.

„Američki dionički indeksi zaključili su jučerašnje trgovanje oštrim padom vrijednosti. Fed je, kao što se i očekivalo, podigao razinu ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova. No, osim dizanja kamatnih stopa, bila je važnija informacija kako je Fed i dalje spreman povećavati razinu kamatnih stopa, ukoliko to bude potrebno, usprkos trenutnim problemima u bankarskom sektoru. Naglasak Fedove politike je i dalje na borbi protiv inflacije, što je razočaralo dio ulagačke javnosti koja smatra da daljnje povećanje kamatnih stopa može dovesti do usporavanja gospodarstva, te je na kraju dovelo do jučerašnje oštre korekcije dioničkih indeksa”, objašnjava Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater