SV. PETAR U ŠUMI

Šampion sajma "S klobasicom u Europu" kobasica 'jelen-tartufi', na sajmu i Plenković

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šampion međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" je tvrtka Histris iz  Svetog Petra u Šumi, s najboljom kobasicom salamom jelen-tartufi, slijedi Premes iz Tinjana s istarskom kobasicom, pa OPG Milan Udovičić iz Žminja, također s istarskom kobasicom.

Na dodjeli nagrada najuspješnijim proizvođačima na ovogodišnjem sajmu "S klobasicom u Europu" koji je otvoren u Svetom Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica", u petak navečer je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sajam se kao i prošle godine održava na novoj lokaciji 'Hrvatske kuće od kobasica', koja je otvorena prije dvije godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna i koji pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre, te nudi nove sadržaje u gastronomskoj ponudi.

Uz premijera Plenkovića, svečanom otvaranju ove manifestacije nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg  Butković, istarski župan Boris Miletić i načelnik općine Sv. Petar u Šumi Mario Bratulić.

"Želim vam čestitati na sjajnim proizvodima kojima oplemenjujete gastronomsku ponudu Hrvatske", poručio je premijer Plenković svim proizvođačima. Dodao je kako je od načelnika Općine Bratulića doznao da je tradicija izrade kobasica u Istri duža od 500 godina.

"To znači da su mnogi vaši preci znanje i umijeća prenijeli generacijama dalje, a danas vidim u ovoj kombinaciji tradicije i modernog kulinarstva da zaista postaju vrhunski proizvodi koji čine Istru privlačnom", rekao je Plenković. 

Ističući važnost očuvanja tradicije umijeća pravljenja kobasica i njihovu vrhunsku kvalitetu, premijer je izrazio podršku razvoju turizma u ruralnim područjima.

Istarska kobasica dobit će nacionalnu oznaku zaštite, a potom i međunarodnu

Idejni začetnik cijele ove priče koja je poprimila međunarodni karakter, načelnik općine Sveti Petar u Šumi, Mario Bratulić, rekao je da će ove godine istarska kobasica dobiti nacionalnu oznaku zaštite, a potom i međunarodnu.

"Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora", poručio je Bratulić.

Istarski župan Miletić naglasio je kako istarska kobasica ima dodanu vrijednost i uvelike doprinosi eno gastronomskoj ponudi Istre, ali i očuvanju tradicije.   

Manifestacija "S klobasicom u Europu" svake godine okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, a ove godine je 20 senzornih analitičara ocjenjivalo čak 194 pristigla uzorka kobasica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater