ZAGREB

VLADA Upravitelj željezničke infrastrukture HŽI; traži se strateški partner HŽ Cargu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Upravitelj željezničke infrastrukture u Hrvatskoj je tvrtka HŽ Infrastruktura (HŽI), a s ciljem modernizacije poslovanja i razvoja pokreće se postupak traženja strateškog partnera za tvrtku HŽ Cargo, što će provoditi i predlagati partnera novo povjerenstvo, odlučila je u četvrtak hrvatska vlada.  

Obje te odluke Vlada je donijela na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, o čemu je ministar Oleg Butković na sjednici naznačio da su u skladu sa Zakonom o željeznici, kojim se uz ostalo određuje da će Vlada i imenovati upravitelja željezničke infrastrukture.

Ministar je objasnio i da taj zakon propisuje da je željeznička infrastruktura, kojoj pripadaju željezničke pruge razvrstane na temelju uredbe o razvrstavanju, u vlasništvu RH i javno dobro u općoj uporabi.

HŽ Infrastruktura je trgovačko društvo u državnom vlasništvu za upravljanje, održavanje i izgradnju željezničke infrastrukture, osnovano odlukom Vlade od 2006., isto kao i društvo HŽ Cargo, za kojeg je Vlada odlučila tražiti strateškog partnera.

Te godine istom odlukom Vlade osnovana su i društva HŽ Putnički prijevoz i HŽ Vuča vlakova.

O traženju strateškog partnera za HŽ Cargo, ministar Butković na Vladi je rekao da je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti utvrđena i mjera reforme željezničkog sektora, u sklopu koje se provodi i reorganizacija upravljanja željezničkim društvima i njihovog poslovanja.

"S ciljem pronalaženja odgovarajućeg rješenja za dugoročnu održivost HŽ Carga pokrećemo traženje strateškog partnera te se osniva i povjerenstvo za provedbu tog postupka i odabir partnera", kazao je Butković, ne navodeći pritom više detalja o samom postupku, pa ni kojim točno putem ni kada će tražiti tog partnera.

Istaknuo je pak da je glavna zadaća povjerenstva razmatrati ponude za partnera, od kojih se uz ostalo očekuje povećanje tržišnog udjela HŽ Carga, kao i njegovog opsega poslovanja u domaćem i međunarodnom prometu, što treba pridonijeti ostvarivanju potencijala željezničkog prometa u Hrvatskoj.

To povjerenstvo čine predstavnici ministarstava mora, prometa i infrastrukture, vanjskih i europskih poslova, financija, prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te ureda predsjednika Vlade i HŽ Carga, i nemaju pravo na naknadu.

"Nakon provedenog postupka, partnera će povjerenstvo predložiti Vladi", zaključio je Butković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom