vodeći stručnjak o plemenitim metalima u Hrvatskoj

Josip Kokanović: Potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj je u velikom porastu

| Autor: Tea TIDIĆ
Poluga i zlatnik

Poluga i zlatnik


Galopirajuća inflacija čini naš novac svaki dan manje vrijednim, a ušteđevina koju brojni građani drže najčešće u bankama postaje neisplativa - jer, novac stavljen na štednju u banke danas, za desetak će godina vrijediti znatno manje.

Kako bi zaštitili svoj teško zarađeni novac od propadanja u banci, rastući broj štediša traži spas u alternativnim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju, a istovremeno nude i mogućnost zarade. Najpopularniji takav oblik štednje je investicijsko zlato - standardizirano fizičko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika namijenjeno isplativoj dugoročnoj štednji otpornoj na inflaciju.

Josip KokanovićJosip Kokanović

Mnogi su nesigurni oko ovog oblika štednje, a sve o tome pojasnio nam je vodeći stručnjak o plemenitim metalima u Hrvatskoj - operativni direktor Centra Zlata Josip Kokanović.

- Koji su glavni razlozi zbog kojih građani kupuju zlatnike i zlatne poluge?

- Glavna motivacija ulagača u zlato je dugoročna zaštita od inflacije i želja za isplativom štednjom. U situaciji u kojoj su kamatne stope na štednju u bankama blizu nuli, a stopa inflacije dvoznamenkasta, jasnije je nego ikad da štednja isključivo u obliku novca nije isplativa jer euri, bilo da su u gotovini ili na bankovnom računu, vrijede sve manje. S druge strane, cijena zlata u proteklih je dvadeset godina rasla u prosjeku više od 8% godišnje, što je znatno više od kamata na štednju, ali i prosječne stope inflacije. Upravo iz tog se razloga rastući broj štediša okreće od novca k zlatu.

- Kakvo je stanje na tržištu zlata u Hrvatskoj?

- Potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj je u velikom porastu. Procjene Centra Zlata govore da je u 2022. godini kupljeno oko pet tona zlata u vrijednosti oko dvije milijarde kuna, što je porast veći od 100% u odnosu na prethodnu godinu. Tržište investicijskog zlata u rastu je još od 2013. kad je ulaskom u EU ukinut PDV na taj oblik ulaganja, a trenutna visoka inflacija potražnju je dodatno povisila. Ipak, treba napomenuti kako smo još uvijek daleko od razvijenijih zapadnih zemalja gdje je ulaganje u zlato češća pojava. Primjerice, jedno istraživanje pokazuje da je oko 40% njemačkih investitora barem jednom kupilo zlato, što je u Hrvatskoj znatno manja brojka.

- Je li cijena zlata sada visoka i što se očekuje u 2023. godini?

- Cijena zlata trenutno je na nižoj razini nego što je bila prije godinu dana kada je dosegla svoj vrhunac nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je znatno viša nego što je bila prije pet ili deset godina. To je i logično jer zlato u pravilu ima trend rasta, ali on je izražen u dugom roku. To što je cijena sada viša nego prije pet godina ne znači da za pet godina neće biti znatno viša. Dapače, štampanje velike količine novca u koronakrizi, moguća recesija i geopolitičke nestabilnosti faktori su koji u pravilu doprinose rastu cijene zlata. 2023. godina mogla bi biti pokretač velikog rasta cijene, ali bitno je napomenuti kako je zlato dugoročno ulaganje i da kratkoročne oscilacije cijene nisu pretjerano bitne za štediše koji ulažu s dugim rokom na umu.

Bečki filharmoničari i dukati Franjo JosipBečki filharmoničari i dukati Franjo Josip

- Koji su proizvodi od investicijskog zlata najtraženiji u Hrvatskoj?

- Ponuda investicijskog zlata poprilično je šarolika, ali neki od najtraženijih proizvoda su zlatnici "Bečki filharmoničari" od jedne unce zlata i poznati dukati s licem cara Franje Josipa. Osim zlatnika, jako su tražene i poluge švicarskih i njemačkih kovnica, a među njima se ističu kompleti malih poluga "UnityBars" koji omogućuju periodičnu kupnju manjih količina zlata, kao i veću fleksibilnost kod prodaje zlata.

- Kako izgleda proces kupnje zlata?

- Proces kupnje je vrlo jednostavan - kupac izabere neki od proizvoda koji ga zanima i kupnju može obaviti u poslovnici ili preko web trgovine. Centar Zlata nudi više opcija nakon kupnje - većina kupaca odluči preuzeti kupljeno zlato i samostalno ga pohraniti u vlastitom aranžmanu, dok se manji broj odlučuje za pohranu u našim sefovima koja je besplatna godinu dana. U oba slučaja, proces kupnje traje svega nekoliko minuta, a velika većina asortimana je odmah dostupna, tako da kupac ne mora čekati. Također, moguća je i kupnja u gotovini za iznose do 10.000 eura te osigurana dostava na kućnu adresu.

- Ako nam treba gotovina, gdje i kako se može prodati zlato? Što ako primjerice u mom gradu nema poslovnice Centra Zlata?

- Zlato je, nakon novca, najlikvidniji oblik imovine jer ga je vrlo jednostavno unovčiti kad se za to ukaže potreba. Za prodaju investicijskog zlata najbolje se obratiti trgovcima specijaliziranima za taj oblik imovine, kao što je primjerice Centar Zlata. Međutim, investitor nije ni na koji način vezan za trgovca kod kojeg je kupio zlato, već svoje zlato može prodati bilo gdje. Osim u poslovnicama trgovca, zlato se može jednostavno prodati i putem osigurane pošiljke poštom, ali s obzirom da se u pravilu radi o većim iznosima, kupcima iz manjih mjesta u pravilu nije problem "potegnuti" do većih gradova radi ostvarenja zarade kod prodaje zlata.

Kompleti malih poluga "UnityBars"Kompleti malih poluga "UnityBars"

- Gdje se sigurno može pohraniti kupljeno investicijsko zlato?

- Zlato se može pohraniti na više načina. Onaj najjednostavniji je pohrana zlata na sigurnom i skrovitom mjestu negdje u vlastitom domu. Zlatne poluge i zlatnici su vrlo mali volumenom, tako da ih nije teško dobro sakriti, bilo da imate sef ili ne. Za one koji ipak žele veću razinu sigurnosti, moguće je unajmiti sef u komercijalnim bankama u vlastitom aranžmanu, a u Centru Zlata nudimo i opciju pohrane u našim sefovima, što je prvih godinu dana potpuno besplatno, a kupac svoje zlato može preuzeti bilo kada, uz najavu dan ranije.

- Kako možemo provjeriti koju vrijednost ima investicijsko zlato koje smo kupili?

- Investicijsko zlato je standardizirano, tako da je, za razliku od nakita, vrlo jednostavno provjeriti trenutnu vrijednost određene poluge ili zlatnika. Centar Zlata ima web trgovinu na kojoj su transparentno navedene trenutne kupovne i otkupne cijene svake poluge i zlatnika, a te se cijene ažuriraju svakih pet minuta s burzovnom cijenom zlata. Osim toga, ako se radi o nekom nestandardnom predmetu od zlata ili pak oštećenom predmetu, moguće je kontaktirati naše djelatnike i dogovoriti besplatnu procjenu vrijednosti koja se provodi suvremenim uređajima pred samim klijentom.

*Tekst realiziran u suradnji s Centrom Zlata

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter