fenomen vrlo raširen u svijetu

U Hrvatskoj nije prevladao trend "tihog otkaza". Donosimo detalje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Promjena pristupu radu zvan “quiet quitting” (tihi otkaz), koji je kao trend obilježio prošlu godinu, nije prevladao među hrvatskim zaposlenicima, pokazuje istraživanje koje je proveo Moj-posao, piše N1.

Riječ je o fenomenu da radnici ne “izgaraju” na poslu, već ga odrađuju u mjeri koliko su plaćeni, a koji zapravo u svijetu i nije novina, samo je postao izraženiji zbog kroničnog manjka radnika na tržištu. To otvara veće mogućnosti biranja i slaganja životnih prioriteta, posebice mlađima.

Istraživanja Galuppa, primjerice, pokazivala su da u SAD-u još prije 20-ak godina takav odnos prema poslu imalo nešto više od polovice radnika, a taj udjel sada je samo još povećan. Kod nas, prema istraživanju portala Moj-posao, još uvijek 57% radnika još uvijek daje sve od sebe. To znači i prekovremeni rad, predlaganja projekata i rješenja, nošenje posla doma, odlasci na team buildinge.

Hrvatska statistika

U kategoriju ljudi koji prakticiraju “tihi otkaz” u Hrvatskoj ulazi 28% zaposlenika, koji su angažirani točno onoliko koliko imaju ugovoreno s poslodavcem. Kao razlog za takav pristup poslu više od polovice (55%) navodi kako više ne mare za posao i radne zadatke odrađuju bez emocija.

Neznatno manje (53%) ističe da se manje trude oko preuzimanja poslova i čekaju da im ih nadređeni izravno delegiraju. Trećina kaže da je pasivna na poslu, ne sudjeluje u osmišljavanju novih ideja i ne razmišlja o poboljšanju radnih procesa, a svaki peti odbija sudjelovati u razmjeni ideja i grupnim razgovorima.

Inače, 13% radnika ulaže minimum truda, tek toliko da posao bude odrađen, a 1% radi ispod minimuma i takav odnos kani zadržati “dok prolazi”.

Novac nije i glavni razlog za takav pristup poslu

Novac nije i glavni razlog za takav pristup poslu, već osjećaj da ih nadređeni ne cijene. Novac je na drugom mjestu, a treći ravnotežu privatnog i poslovnog života. Ipak, veća plaća za 78% njih bila bi motivator da promijene odnos i daju sve od sebe, a za 61% bi već i priznanje za trud bio dovoljan da se više angažiraju, piše Poslovni dnevnik.hr.

Za značajan broj (41%) poticajno bi bilo i fleksibilnije radno vrijeme i skraćeni radni tjedan. Zanimljivo je i da više od polovice (53%) izjavilo da poslodavci nisu primijetili promjene u odnosu prema poslu, a samo ih je u slučaju 7% “dalo do znanja da vide što se događa”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater