SEUL

Južna Koreja kaznila njemačke autokompanije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Južnokorejski regulator izrekao je četiri velike njemačke automobilske kompanije novčane kazne, zaključivši da su manipulacijom podacima o emisiji štetnih plinova ograničili konkurenciju i omeli razvoj vozila manje štetnih po okoliš.

BMW, Mercedes-Benz, Audi i Volkswagen ugrađivali su u vozila softver koji bi nakon što bi prešla određenu udaljenost isključivao mehanizam za pročišćavanje štetnih plinova, utvrdio je regulator.

Kompanije su se i udružile, dodao je KFTC, istaknuvši da su ograničile tržišno natjecanje i omele razvoj novih modela dizelskih automobila koji bi bili manje štetni po okoliš.

Mercedes-Benzu izrečena je kazna od 20,7 milijardi wona, BMW-u od 15,7 milijardi, a Audiju od šest milijardi wona, priopćio je u četvrtak regulator.

Volkswagen nije kažnjen budući da nije zaradio na spornoj praksi.

Mercedes-Benz objavio da je u potpunosti surađivao s južnokorejskim regulatorom i da "neće morati platiti kaznu", navodeći ishod slične istrage Europske komisije.

"Slučaj se odnosio na isti skup činjenica kao i postupak Europske komisije u kojem je Mercedes-Benzu osigurana pošteda i nije morao platiti kaznu", naveo je glasnogovornik Mercedes-Benza u izjavi.

"Dogovor ili razmjena informacija o cijenama, količini i podjeli tržišta nisu ni u jednom trenutku bili predmet istrage", dodao je glasnogovornik.

KFTC je odbio komentirati izjavu Mercedes-Benza.

BMW, Volkswagen i Audi nisu odmah bili dostupni za komentar izvan radnog vremena.

Mercedes-Benzu i njegovoj korejskoj podružnici izrečena je već prošle godine kazna od 20,2 milijarde wona zbog obmanjujući oglasa o emisiji plinova iz dizelskih osobnih vozila.

U 2021. Europska komisija izrekla je Volkswagenu i BMW-u kaznu od ukupno 875 milijuna eura zbog dogovora o suzbijanju tehnologije za čišće emisije koju su bili razvili.

Mercedes-Benz, tada Daimler, također je bio dio kartela, ali nije kažnjen jer ga je prijavio regulatoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of