ZAGREB

ZSE: Crobexi oslabili nakon znatnog rata dan ranije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u utorak su dionički indeksi pali, nakon jučerašnjeg znatnog rasta, uz nešto veći promet, a pritom se najviše trgovalo dionicom Valamar Riviere.

Crobex indeks oslabio je u utorak 0,51 posto, na 2.122 boda, a Crobex10 za 0,11 posto, na 1.237 bodova. Usporedbe radi, dan ranije Crobex je porastao gotovo 1, a Crobex10 0,45 posto.

Svi sektorski indeksi danas su bili na gubitku, a najviše Crobextransport, za 1,15 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 806 tisuće eura, što je za otprilike 200 tisuća više nego dan ranije.

Najveći promet, gotovo 144 tisuća eura, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, čija je cijena porasla za 0,74 posto, na 4,08 eura.

Po likvidnosti slijedila je dionica Končara EI, s prometom od 129 tisuća eura. Cijena joj je pala za 1,6 posto, na 123 eura.

Veći promet imala je još i dionica Podravke, kojom  je ostvarneo 104 tisuće era, pri čemu joj je cijena skliznula 0,63 posto, na 94,4 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Varteksa, s padom cijene za 27,6 posto, na 42 centa. Znatnije su pojeftinile i dionice Đure Đaković grupe, za 19 posto na 21 euro te Instituta IGH, za 15,3 posto, na 12,2 eura.

Dionicom Instituta IGH Zagrebačka burza obustavila je trgovanje od 9 do 12 sati zbog, kako su naveli, neprovjerene informacije o blokadi računa.

Iz same kompanije naknadno je objavljeno kako do kraja siječnja nije isplatila plaće i naknade plaća radnicima za prosinac 2022. godine, već je Fini za svakoga radnika dostavila zahtjev za prisilnu naplatu uz obračun neisplaćenoga, sukladno obvezama propisanim Zakonom o osiguranju radničkih tražbina.

Iz Institutata IGH navode i da zahtjev za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća ima prvenstvo u redoslijedu naplate tražbina, a ističu i da im račun u trenutku podnošenja zahtjeva za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća nije bio u blokadi te da je u tijeku je postupanje Fine po podnesenim zahtjevima za naplatu neisplaćenih plaća. 

Najveća burzovna dobitnica, pak, bila je dionica Zagrebačke burze, s rasom cijene za 14,5 posto, na 4,42 eura. 

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je cijena njih 10 porasla, 21 pala, a četiri stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater