LONDON

I BP s rekordnom dobiti u 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski multinacionalni energetski div BP izvijestio je u utorak o rekordnoj dobiti u 2022. godini, pridruživši se nizu kompanija u energetskom sektoru kojima je na ruku išao skok cijena plina i nafte.

Kada se isključe promjene u vrijednosti zaliha, BP-ova temeljna dobit više je nego udvostručena u 2022., poskočivši na 27,7 milijardi dolara, najvišu razinu otkada je osnovan, unatoč otpisu 25 milijardi dolara u Rusiji.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) gotovo je udvostručena, na 60,7 milijardi dolara.

I druge energetske kompanije bilježile su sličan rast dobiti u 2022., pa je tako Shell prošlog tjedna o rekordnih 37 milijardi dolara dobiti, a američki Exxon Mobile postavio je s 57 milijardi dolara rekord u povijesti zapadne naftne industrije.

Cijene energije počele su rasti već na završetku pandemije koronavirusa, potaknute naglim oporavkom gospodarstva, a dodatni poticaj bila im je zabrinutost za opskrbu nakon što su ruske oružane snage upale u Ukrajinu, a zapadne zemlje Rusiji uvele stroge sankcije.

BP je istodobno u godišnjem izvješću skicirao skromnije smanjenje proizvodnje nafte i plina do 2030., za četvrtinu u odnosu na razinu iz 2019., na dva milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno. Do sada su je planirali smanjiti za 40 posto.

Moramo nastaviti ulagati u naftu i plin kako bismo podmirili potražnju, poručili su.

Povećali su i planirana ulaganja do 2030., sa 16 milijardi na 18 milijardi dolara, istaknuvši da će za 'tranzicijsko' poslovanje izdvojiti 30 posto novca, u usporedbi s tri posto u 2019.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter