ZAGREB

Božinović: Hrvatska je najpouzdaniji partner SAD-a u ovom dijelu Europe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Podpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u utorak nastavak jačanja odnosa Hrvatske i SAD-a posebno u programu Global Entry nakon što su za hrvatske građane ukinute vize za ulazak u SAD, ocjenjujući da je Hrvatska postala najpouzdaniji američki parter u regiji.

Gostujući na poslovnom doručku Američke gospodarske komore (AmCam), Božinović je ocijenio da je jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama palo u drugi plan u javnom prostoru, ali da je proces ukinuća viza bio zahtjevan i vođen paralelno s ulaskom u Schengen.

Hrvati mogu od 23. listopada 2021. godine putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize, putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

"Ne samo da smo ušli na listu zemalja čijim građanima nije više potrebna viza za ulazak u SAD, već smo ušli u privilegirani klub od svega nekoliko europskih zemalja koje će ući u program Global Entry", kazao je Božinović..

Global Entry program je program američke vlade koji omogućuje prethodno odobrenim putnicima iz zemalja u koje imaju najvišu razinu povjerenja brzo carinjenje po dolasku u SAD, objasnio je Božinović. 

"Program će pomoći onima koji češće putuju, a i s razine države reputacijski znači itekako puno", rekao je.

Naglasio je da upravo ta "pozivnica" za ulazak u Global Entry program pomogla pri završetku pregovora i ulasku u Schengen te da je Ministarstvo unutarnjih poslova povezano na dnevnoj bazi u realnom vremenu s institucijama kao što su FBI, američka agencija za granice i carinu te s tamošnjim Ministarstvom domovinske sigurnosti kroz program praćenja putnika u zračnom prostoru.

Istaknuo je da je Hrvatska sklopila sporazume sa 190 aviokompanija čiji zrakoplovi dolaze ili odlaze iz hrvatskih zračnih luka i to u godinu i pol dana i da je potpisala 14 međunarodnih akata sa SAD-om.

Hrvatska se je pozicionirala kao najpouzdaniji partner SAD-a u ovom dijelu Europe, rekao je Božinović

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić rekla je da je prošla godina za poslovnu zajednicu donijela velika postignuća, važna za poslovnu zajednicu, kao što su ulazak u Schengen te uvođenje praktički bezviznog režima s SAD-om.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater