ZAGREB

ZSE: Crobex ojačao gotovo jedan posto, dionica Plave lagune u fokusu zbog dividende

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je Crobex indeks ojačao gotovo jedan posto, nadoknadivši sav prošlotjedni gubitak, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Plave lagune, nakon što je Uprava predložila isplatu 53 milijuna eura zadržane dobiti za dividendu.

Crobex indeks porastao je u ponedjeljak 0,96 posto, na 2.132 boda, i više nego nadoknadivši prošlotjedni gubitak od 0,45 posto. Istodobno, Crobex10 ojačao je za 0,29 posto, na 1.238 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je u plusu bio Crobexturist, za 4,64 posto, dok je jedino pao Crobextransport, za 0,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 603 tisuće eura, što je za 111 tisuća više nego u petak.

Najlikvidnija je bila dionica Spana, s prometom od 136 tisuća eura. Cijena joj je bila bez promjene u odnosu na petak, na 43,5 eura.

Slijedi dionica Plave lagune, s prometom od 65 tisuća eura. Sa skokom cijene za 10,4 posto, na 276 eura, bila je među likvidnijima najveća dobitnica.

U fokusu investitora ta je turistička dionica bila je jer je Uprava sazvala izvanrednu skupštinu za 23. ožujka na kojoj će se odlučivati o prijedlogu da se iz zadržane dobiti od 53,08 milijuna eura za redovnu dividendu isplati 53,07 milijuna eura, a ostatak od 12.600 eura za isplatu povlaštene fiksne dividende imateljima povlaštenih dionica.

Po tome prijedlogu, dividenda bi iznosila bruto 20,29 eura po redovnoj dionici te 20,32 eura po povlaštenoj dionici Plave lagune. Za datum isplate dividende predlaže se 21. travnja. Pravo na isplatu dividende imat će dioničari koji budu upisani u središnjemm depozitariju kao vlasnici dionica sedam dana nakon donošenja odluke o dividendi. 

Znatniji promet, nešto iznad 50 tisuća eura, imala je još i dionica Zagrebačke banke, a cijena joj je ojačala za 0,82 posto, na 9,84 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Turisthotela, s padom cijene za 1,65 posto, na 595 eura.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 31 dionicom, pri čemu je cijena njih 13 porasla, devet pala i isto toliko stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater