BERLIN

Stabilizacija potražnje za njemačkim industrijskim dobrima na kraju 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačke industrijske narudžbe stablizirale su se u prosincu, nakon naglog pada u prethodnom mjesecu, poduprte domaćom i potražnjom iz eurozone, izvijestio je u ponedjeljak ured za statistiku.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, nove narudžbe u industriji porasle su u prosincu u realnom izrazu za 3,2 posto u odnosu na studeni kada su bile pale za 4,4 posto.

Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, smanjene su 0,6 posto u odnosu na studeni.

Na godišnjoj razini pale su za 10,1 posto, gotovo kao i u studenom, kliznuvši na najnižu razinu od prosinca 2021., navodi Destatis, dodavši da je potražnja tokom prošle godine kontinuirano padala, uz iznimku tenekoliko mjeseci.

„Potražnja u proizvodnom sektoru stabilizirala se krajem 2022.”, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Domaća potražnja porasla je u prosincu za 5,7 posto u odnosu na studeni, a još je više ojačala potražnja iz drugih članica eurozone, za 9,8 posto. Narudžbe iz ostatka svijeta pale su pak za 3,8 posto.

Nove narudžbe su u prosincu bile malo iznad razine prije pandemije, za 1,2 posto više u usporedbi s prosincem 2019.

Automobilski sektor bilježio je pad narudžbi za 3,0 posto u odnosu na studeni dok je sektor strojeva bilježio povećanje potražnje za 3,5 posto.

Ministarstvo gospodarstva izdvaja snažan rast narudžbi električne opreme, za 34,2 posto, navodeći da su se narudžbe kemijskih i farmaceutskih proizvoda istodobno smanjile za 2,7 odnosno 4,5 posto.

"Najnoviji podaci o narudžbama u industriji i poboljšanje poslovne klime u posljednjim mjesecima upućuju na zaključak da će gospodarstvo u zimskoj polovini godine vjerojatno oslabiti manje no što se očekivalo", napominju u ministarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini