MOSTAR

S&P poboljšao izglede BiH zbog političke stabilizacije i napretka prema EU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU. 

"Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tijekom sljedeće godine", naveli su iz S&P. 

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima. 

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno 'pravodobnim formiranjem vlade na državnoj razini nakon općih izbora u listopadu 2022. te se očekuje da će gospodarstvo zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom'.  S&P procjenjuje da će gospodarski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto. 

U izvješću o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u prosincu dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se 'smanjila vjerojatnost da će se Republika Srpska – jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju – povući iz ključnih državnih institucija'.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini