LONDON

Cijene nafte iznad 80 dolara, trgovci strahuju za potražnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 80 dolara, zakočene bojaznima da bi sporiji rast velikih gospodarstava mogao ograničiti potrošnju goriva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 46 centi u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,40 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 2,23 dolara.

Na američkom tržištu cijena se danas nije značajnije promijenila i iznosila je 73,59 dolara. U petak zaključila je trgovanje u minusu 2,49 dolara.

Na kraju prošlog tjedna trgovci su se pobojali da će ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u u siječnju potaknuti središnju banku da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju. Skuplje zaduživanje zakočilo bi gospodarski rast i potražnju za energijom.

Poslodavci u SAD-u neto su u siječnju otvorili 517 tisuća novih radnih mjesta, dvostruko više nego u prosincu, ali rast plaća bio je sporiji nego na kraju prošle godine.

"Tržište ne može odlučiti treba li biti nervozno zbog moguće recesije ili strahovati da će Fed biti agresivan s kamatnim stopama", rekao je Phil Flynn iz Price Futures Groupa.

"Otporno tržište rada moglo bi poduprijeti spremnost i kapacitete kućanstava za nastavak potrošnje i time potaknuti zaradu kompanija i dionice u kratkoročnoj perspektivi", tumače u bilješci analitičari BCA Researcha. 

"No... opetovano ubrzanje agregatne potražnje moglo bi dovesti do drugog vala inflacije", naglašavaju.

Na početku ovog tjedna protuteža tim bojaznima bila je nada da bi se potražnja u Kini mogla brzo oporaviti nakon ukidanja mjera suzbijanja zaraze covidom 19.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuje da će polovina globalnog rasta potražnje za naftom ove godine doći iz Kine, prema riječima njezinog šefa Fatih Birola, koji je potvrdio snažan rast potražnje za mlaznim gorivima.

Trgovce istodobno brine opskrba, nakon obustave rada naftnog terminala u turskom Ceyhanu zbog strašnog potresa, koji je u Turskoj i Siriji odnio 2.300 žrtava, prema trenutno dostupnim podacima.

G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, ograničavaju od nedjelje cijene ruskih naftnih derivata, na 100 dolara za dizel i skuplje naftne proizvode, te na 45 dolara za one jeftinije, poput lož ulja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u petak cijena barela košarice nafte njezinih članica pojeftinila 1,07 dolara, na 79,36 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini