ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon snažnog rasta prošloga tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pri čemu bi Crobex indeksi mogao stagnirati, nakon snažnog rasta prošloga tjedna.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,6 posto, na 2.122 boda, a Crobex10 za 3,3 posto, na 1.244 boda.

Oba su indeksa tako nadoknadila gubitak od otprilike 2 posto koji su zabilježili u tjednu ranije. Crobex je sada na najvišoj razini od početka svibnja, a Crobex10 od početka lipnja prošle godine.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexindustrija, za 3,8 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 2,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,3 milijuna kuna, otprilike 200 tisuća više nego tjedan dana ranije.

Uz to, ostvareno je 1,85 milijuna eura blok prometa, pri čemu dionicom Imperial Riviere 1,58 milijuna eura, po cijeni dionice od 105 eura, a dionicom Zagrebačke banke 270 tisuća eura, po cijeni od 9,78 eura.

„Prošli je tjedan bio vrlo pozitivan, Crobexi su snažno porasli, a promet je bio veći nego tjedan dana prije”, kaže Boris Pevalek, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, 695 tisuća eura, pri čemu joj je cijena porasla 2,53 posto, na 9,72 eura.

S prometom od gotovo 560 tisuća eura slijedila je dionica Podravke, kojoj je cijena skočila 5,52 posto, na 95,6 eura.

Za više od 5 posto porasla je i cijena dionice Spana, točnije za 5,26 posto, na 40 eura. Njome je ostvareno 377,5 tisuća eura prometa.

Značajni promet, 340 tisuća eura, imala je i dionica HT-a, koja je poskupjela 2,52 posto, na 24,4 eura.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Ericssona Nikole Tesle, koja je poskupjela gotovo 7 posto, na 245 eura.

Veće dobitnice bile su i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 6,25 posto, na 2,38 eura, te redovna Adrisa, koja je poskupjela gotovo 6 posto, na 62 eura.

Istodobno, najviše je među likividnijima pala cijena dionice Kutjeva, za 5,19 posto, na 6,4 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 27 porasla, 18 pala, a osam stagnirala.

Svjetske burze snažno porasle

I na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 1,8 posto, dok je S&P 500 skočio 2,5, a Nasdaq indeks 4,3 posto.

„Od četiri tjedna u ovoj godini, američke su burze u tri zabilježile rast. Na Wall Streetu je u tom razdoblju S&P 500 indeks porastao oko 6 posto. Prošloga je tjedna objavljeno puno makroekonomskih podataka, a među ostalim veći nego što se očekivalo rast američkog bruto domaćeg proizvoda. U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija. Izvješća je dosad objavilo oko 20 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa”, objašnjava Boris Pevalek.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, no frankfurtski DAX porastao je 0,8, a pariški CAC 1,5 posto.

„U fokusu ulagača i ovoga će tjedna biti kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao i sjednice središnjih banaka. Od američkog Feda očekuje se povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova. Europska središnja banka mogla bi, pak, kako se očekuje, povećati kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova”, kaže Boris Pevalek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of