VUKOVAR

Vukovar: U godinu dana 261 novo radno mjesto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Vukovaru ponovno raste broj radnih mjesta - u prosincu 2022. bilo ih je 10.571, a u prosincu 2021. godine 10.310, što je 261 radno mjesto ili 2,53 posto više, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.  

Predstavljajući podatke o novim radnim mjestima u Vukovaru, gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako je u usporedbi s 2016. godinom, kada je u Vukovaru bilo 9057 radnih mjesta, krajem prošle godine bilo 1514 radnih mjesta više, što je povećanje od 16,71 posto.

Istaknuo je kako se znatan rast bilježi i kad je riječ o Vukovarcima zaposlenima u Vukovaru - u prosincu 2016. bilo ih je 4708, a u prosincu prošle godine 5904, što je povećanje od 25,45 posto.

Posebice je zadovoljan povećanjem broja obrta, kojih je krajem prošle godine u Vukovaru bilo 556, čak 233 više nego prije pet godina, kada ih je u gradu na Dunavu bilo registrirano 323.

"Vukovarsko gospodarstvo nakon Domovinskog rata prošlo je težak i trnovit put te je ono danas drugačije u smislu strukture poslovnih subjekata. Prevladavaju manja poduzeća i obrti, dok je u godinama prije rata gospodarstvo grada bilo oslonjeno na velike poslovne subjekte poput Borova, Vuteksa i drugih", rekao je Penava.

Prema podatcima koje je iznio, od 2015. godine do danas iz gradskog proračuna izdvojeno je 25 milijuna kuna za potpore poduzetnicima, a kada se tomu dodaju i potpore koje su isplaćene preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, za potpore poduzetnicima s područja Vukovara izdvojeno je više od 60 milijuna kuna.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić rekla je kako u gospodarstvu Vukovara predvodi prerađivačka industrija, s udjelom od 30 posto u ukupnoj zaposlenosti na području grada, a slijede ju trgovina, građevina i poljoprivreda.

"Prema podatcima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, na kraju 2022. godine na području našega grada imamo 433 poljoprivreda gospodarstva, dok ih je 2016. godine bilo 263, a za istaknuti je i kako sve više zaposlenih imamo i u sektoru turizma. U posljednjih pet godina broj obrta je porastao za 72 posto, a u prethodnoj je godini šest novih tvrtaka koje su izgradile svoje objekte na zemljištu vukovarske gospodarske zone. Osim toga, i šest je novih djelatnosti u poslovnim prostorima zone te je u prošloj godini u zoni novozaposleno 96 osoba", rekla je. 

Podsjetila je kako u vukovarskoj gospodarskoj zoni trenutačno radi 70 poslovnih subjekata koji imaju oko 670 zaposlenih.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum