FRANKFURT

ECB otklonio prijedloge banaka o ublažavanju odredbi o kapitalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska središnja banka (ECB) otklonila je u petak pozive europskih banaka da ublaži odredbe o njihovom kapitalu kako bi im omogućila da pojačaju kreditiranje i da budu ravnopravne s američkim konkurentima.

Regulatori koordiniraju propise na međunarodnoj razini, ali još uvijek postoje razlike u tome kako ti propisi funkcioniranju u praksi i kako se primjenjuju, ustvrdile su u izvješću Europska bankovna federacija (EBF) i konzultantska tvrtka Oliver Wyman.

"Preispitivanje aktualnih odredbi o kapitalu i procesa nadzora moglo bi u najboljem slučaju osloboditi sredstva za dodatnih približno četiri do 4,5 bilijuna eura kredita, što je povećanje od gotovo 30 posto u usporedbi s trenutnim obujmom bankovnog kreditiranja", istaknule su.

Iz ECB-a su poručili da se ne slažu s ocjenom da su zajmodavci iz EU-a u lošijoj poziciji od američkih banaka kada su u pitanju regulativa ili supervizija.

"Najveće europske banke s globalnim poslovanjem podliježu čak i nešto blažim (kapitalnim) odredbama od svojih kolega preko Atlantika", rekao je glasnogovornik ECB-a.

"Također je upitno bi li sniženi kapitalni zahtjevi doveli do većeg kreditiranja budući da je dokazano da niske razine kapitala navode banke da u krizi naglo srežu kreditiranje, pojačavajući time nepovoljan učinak u gospodarstvu", poručili su iz ECB-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini