LONDON

Cijene nafte blizu 86 dolara, trgovci strahuju od recesije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte stabilzirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara, pritisnute rastom zaliha u SAD-u i strahom od recesije koji su nadjačali optimizam zbog oporavka potražnje u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u usporedbi s jučerašnjim zatvaranjem trgovine i iznosila je 86,06 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,06 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 80,40 dolara. U utorak zaključio je trgovanje u minusu 1,49 dolara.

Trgovce su jučer uznemirile naznake slabljenja američkog gospodarstva i neočekivano snažan rast zaliha nafte u SAD-u.

Izvješće tvrtke S&P Global pokazalo je pad aktivnosti u američkom gospodarstvu u siječnju, sedmi mjesec zaredom. 

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su pak u prošlom tjednu za oko 3,4 milijuna barela, prema trgovinskim izvorima koji su se pozvali na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Službeni podaci američke vlade o stanju zaliha bit će objavljeni tijekom dana.

Podaci su potaknuli zabrinutost za potražnju za naftom, potisnuvši u drugi plan njezin oporavak u Kini nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida 19.

"Hoće li cijene nafte nastaviti rasti ovisit će o tome koliko će se brzo potražnja za sirovom naftom u Kini oporaviti u ovom kvartalu", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"U međuvremenu pozornost se usmjerava na stanje zaliha nafte u SAD-u", dodao je Brennock.

Trgovci će pozorno pratiti i odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o opskrbi.

Panel OPEC+ vjerojatno će na sastanku 1. veljače potvrditi aktualnu proizvodnu politiku, izjavili su u utorak izvori u skupini proizvođača. U listopadu odlučili su smanjiti proizvodnju od studenoga do kraja ove godine za dva milijuna barela dnevno zbog slabijih gospodarskih izgleda.

OPEC je odvojeno danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 1,34 dolara, na 84,89 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini