LONDON

Zabrinutost za gospodarstvo zadržala cijene nafte ispod 77 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 77 dolara, zakočene bojaznima da će slabljenje gospodarstva u SAD-u, Europi i Kini zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 41 cent nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71,82 dolara. 

U fokusu je trgovaca gospodarstvo u kontekstu prognoza da će američka središnja banka idući tjedan podići kamatne stope za pola postotnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi gospodarsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Europska središnja banka (ECB) povest će se za Fedovim primjerom, pokazuju prognoze ekonomista u Reutersovoj anketi, unatoč tome što je gospodarstvo eurozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će pak rast broja slučajeva zaraze covidom 19 vjerojatno prigušiti gospodarski rast u sljedećih nekoliko mjeseci, unatoč ublažavanju pojedinih epidemioloških mjera, smatraju ekonomisti, prognoziravši oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini 2023. 

U takvim su uvjetima cijene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cijene danas nisu reagirale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD-u zbog curenja nafte, zbog procjena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosporu zbog pojačanih turskih provjera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 1,83 dolara, na 75,3 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater