NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu S&P indeks pao četvrti dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom dok ulagači procjenjuju do koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope i može li gospodarstvo izbjeći recesiju.

Dow Jones skliznuo je 1,03 posto, na 33.596 bodova, dok je S&P 500 pao 1,44 posto, na 3.941 bod, a Nasdaq indeks 2 posto, na 11.014 bodova.

Posljednjih dana na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da američko gospodarstvo iduće godine neće izbjeći recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chasea, kazao je jučer da će inflacija oslabiti kupovnu moć stanovništva i da vjerojatno slijedi blaga recesija, dok analitičari Bank of America procjenjuju da u idućoj godini slijede tri kvartala blagog pada gospodarstva.

To su samo posljednje u nizu procjena da američkom gospodarstvu slijedi recesija. Pitanje je samo hoće li biti plitka ili nešto dublja.

Posljedica je to visoke inflacije zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke na sjednici idućega tjedna podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

Očekivanja o usporavanju rasta kamata potaknula su rast S&P 500 indeksa u listopadu i studenome za gotovo 14 posto, no prema posljednjim gospodarskim pokazateljima, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

Stoga su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u tehnološkom, energetskom i komunikacijskom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.521 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 posto, na 14.343 boda, a pariški CAC 0,14 posto, na 6.687 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of