LONDON

Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu razine od 80 dolara, poduprte nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini poduprijeti potražnju i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosporu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,60 dolara.

U fokusu tržišta bio je danas zastoj tankera u Bosporu. 

Najmanje 20 tankera s naftom čeka u turskim vodama prijelaz iz Crnog mora u Mediteran dok njihovi operateri pokušavaju u što kraćem roku ispoštovati nove turske propise o osiguranju, uvedene prije no što je G7 ograničio cijenu ruske nafte, rekli su u utorak izvori u industriji. 

G7 je osiguravateljima i prijevoznicima zaprijetio sankcijama budu li prevozili rusku naftu skuplju od 60 dolara.

Rusija razmatra odgovor na cjenovni limit, uključujući i zabranu prodaje nafte nekim zemljama i utvrđivanje maksimalnog popusta, izvijestio je ruski poslovni list Vedomosti.  

Novinska agencija RIA citira pak potpredsjednika ruske vlade da Moskvu brine gomilanje tankera u Bosporskom tjesnacu.

"Ako je povjerenje u neprekinutu opskrbu ruskom naftom odigralo ikakvu ulogu u padu cijena u posljednje vrijeme, vjerojatno je počivalo na zabludi. To najbolje pokazuje zastoj tankera u turskim vodama", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Potporu cijenama pružila je i kineska najava opsežnijih izmjena mjera suzbijanja covida od početka pandemije, budući da bi mogla potaknuti potražnju.

Snažniju potražnju signalizira i pak zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 6,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su imali uvid u izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u utorak. 

Vlada će objaviti službeno izvješće o zalihama tokom dana.

Značajniji rast zakočilo je pak upozorenje velikih američkih banaka o vjerojatnoj recesiji u idućoj godini, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 3,39 dolara, na 79,77 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini