NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street znatno pao na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se postavlja pitanje do koje će razine Fed povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 1,4 posto, na 33.947 bodova, dok je S&P 500 pao 1,8 posto, na 3.998 bodova, a Nasdaq indeks 1,93 posto, na 11.239 bodova.

Nakon rasta dva tjedna zaredom, ti su indeksi znatno pali na početku novog tjedna.

Tržište je posljednjih tjedana raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka već od prosinca usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plaće, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Pitanje je, također, može li američko gospodarstvo iduće godine izbjeći recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.567 bodova, no frankfurtski DAX pao je 0,56 posto, na 14.447 bodova, a pariški CAC 0,67 posto, na 6.696 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum