LONDON

Blaži pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u studenome - PMI

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pad gospodarske aktivnosti u eurozoni ublažen je u studenome budući da su kompanije ubrzanim tempom realizirale stare narudžbe kako bi nadoknadile slabiju potražnju u uvjetima energetske krize, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenome za pola boda u odnosu na listopad, na 47,8 bodova. 

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

„PMI signalizira pad aktivnosti peti mjesec zaredom i povećava šanse za klizanje eurozone u recesiju", istaknuo je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

"No, pad je zasada i dalje blag, a usporavanje silaznog trenda u studenome upućuje na zaključak da bi BDP u regiji mogao pasti samo 0,2 posto”, dodao je Williamson.

Industriji na ruku ide poboljšanje situacije u nabavnim lancima, a uslužni sektor i dalje pritišću troškovi života, ali posljedice su blaže no što se očekivalo, napominje S&P u izvješću. 

Gospodarsku aktivnost u cijeloj eurozoni ponovo je zakočila oslabljena potražnja, a pojedine kompanije muči i energetska kriza, bilježe.

Kompanije su se u takvim uvjetima okrenule 'čišćenju' knjiga narudžbi, a poboljšanje u nabavnim lancima zakočilo je rast ulaznih troškova.

"Istraživanje uključuje i znakove da je inflacija dosegnula vrhunac, pa bi i nepovoljan utjecaj rasta cijena na potražnju trebao biti ublažen u idućim mjesecma, pod uvjetom da zima ne donese ekstremne vremenske prilike", istaknuo je Williamson.

"To bi mogao biti znak da će eventualna recesija možda biti i kratka i relativno blaga", zaključio je.

Oštra zima mogla bi pak potaknuti snažan rast cijena, što bi predstavljalo težak udar za kupovnu moć građana i moglo bi ugroziti proizvodne kapacitete u kompanijama koje troše puno energije, a to bi značilo i potencijalno snažniji pad gospodarstva, upozorava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater