WASHINGTON

Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dinamika zapošljavanja u SAD-u u studenome se zadržala blizu prosjeka u prethodna tri mjeseca, a stabilna je bila i stopa nezaposlenosti, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu u studenome su neto otvorili 263 tisuće novih radnih mjesta, nakon revidirane 284 tisuće otvorene u listopadu.

Ministarstvo je revidiralo i podatke za rujan, utvrdivši da je u ta dva mjeseca ukupno neto otvoreno 23 tisuće radnih mjesta manje no što su pokazivale prve procjene.

Dinamika zapošljavanja tako je više-manje u skladu s mjesečnim prosjekom u prethodna tri mjeseca, koji se kretao oko 282 tisuće radnih mjesta, ističu u ministarstvu.

Od početka godine poslodavci su pak u prosjeku neto otvarali 392 tisuće radnih mjesta mjesečno, pokazuju novi izračuni, manje nego u 2021. kada su u prosjeku otvarane 562 tisuće mjesečno, navode u ministarstvu.

U studenome su najviše zapošljavali poslodavci u sektoru aktivnosti za slobodno vrijeme i ugostiteljstva, s novih 88 tisuća radnih mjesta. Slijede zdravstveni sektor, sa 45 tisuća novozaposlenih, i državni sektor u kojem je broj zaposlenih uvećan za 42 tisuće.

Radna mjesta smanjena su pak u maloprodaji, za 30 tisuća, te u prijevozničkim i uslugama skladištenja, za 15 tisuća.

Izvješće ministarstva pokazuje da je u privatnom sektoru ukupno otvorena 221 tisuća radnih mjesta. 

Stopa nezaposlenosti u studenome se zadržala na 3,7 posto, uz uglavnom nepromijenjeni broj nezaposlenih, od oko šest milijuna. Od ožujka se u prosjeku kretala u uskom rasponu od 3,5 do 3,7 posto, navodi se u izvješću ministarstva.

Prosječna je satnica u privatnom sektoru u studenome iznosila 32,82 dolara, što je povećanje za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani. U listopadu bila je viša za 4,7 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom