SPLIT

BSO razvija projekt turističke i istraživačke podmornice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Višenamjenska luksuzna turistička i istraživačka podmornica, projekt Brodogradilišta specijalnih objekta (BSO) započet prije dvije godine, u postupku je razvoja, a proteklih dana u bazenima Brodarskog instituta - Jadranbrod u Zagrebu obavljena su modelska istraživanja, priopćeno je u petak iz Brodosplita.

Rad na projektu započeo je u srpnju 2020. godine, a sufinanciran je novcem dobivenim u sklopu poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II iz EU fondova".

Nositelj projekta je BSO, a partneri na projektu su Marine and Energy Solutions DIV, Brodograđevna industrija Split, DIV grupa i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se pojašnjava u priopćenju, cilj tog projekta je istražiti i razviti višenamjensku turističku i istraživačku podmornicu na električni pogon, za smještaj do 50 osoba, operativne dubine ronjenja do 50 metara. 

Namjena projekta je, kako su obrazložili, istražiti i razviti funkcionalni inovativni proizvod - višenamjensku podmornicu, njezin plasman i komercijalizaciju na svjetskom tržištu radi jačanja tržišne pozicije BSO-a zasnovane na tehnologiji gradnje podmornica te obnova davno stečenog znanja projektiranja i gradnje podmornica koje se izgubilo u zadnjih 25 godina.

Podmornica će se moći jednostavno prilagoditi potrebama arheoloških, geoloških te mareoloških i bioloških istraživanja s namjenom znanstvenog i primijenjenog istraživanja podmorja i to za veće grupe istraživača.

Istraživačke aktivnosti podmornice, ovisno o potrebi, mogu se provoditi bilo kao obzervacijske ili u svrhu prikupljanja podataka i uzoraka uz korištenje ugrađenih uređaja i senzora,  izvijestili su iz BSO-a.

Ispitivanja u Brodarskom institutu - Jadranbrodu obavljena su pod nadzorom partnera Marine and Energy Solutions DIV, ujedno i tvrtke koja je projektirala podmornicu, te uz prisustvo akademskog projektnog partnera Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom