KAIRO

Saudijska Arabija podupire Egipat dolarskim pologom u središnjoj banci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saudijska Arabija odlučila je držati polog od pet milijardi dolara u egipatskoj središnjoj banci dulje od ugovorenog roka, objavila je saudijska novinska agencija SPA, što će ublažiti pritisak visokih cijena hrane i nafte na egipatske financije. 

Rijad je polog uplatio u ožujku kako bi pomogao Egiptu koji se našao pod financijskim pritiskom zbog skoka cijena nafte i pšenice i pada broja turista iz Rusije i Ukrajine pod utjecajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

Ne zna kada će Rijad povući novac, dodaje Reuters.

Zemlje u regiji Perzijskog zaljeva položile su ove godine u egipatskoj središnjoj banci najmanje 13 milijardi dolara kako bi poduprle egipatsko gospodarstvo. Time je njihov ukupni dolarski polog dosegnuo 28 milijardi dolara, prema podacima središnje banke i ministarstva financija.

To uključuje i dodatnih 5,3 milijarde dolara dugoročnih pologa Saudijske Arabije koji će biti uplaćeni u drugoj polovini 2026. godine.

Dužnosnik saudijskog ministarstva financija objavio je prije tjedan dana da Saudijska Arabija pregovara s Turskom o polaganju pet milijardi dolara u tursku središnju banku. Rijad time pomaže Turskoj da popuni devizne rezerve, iscrpljene nastojanjima da stabilizira liru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini