BERLIN

Kineska politika suzbijanja covida rizik za njemačke kompanije - udruga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineska politika nulte tolerancije prema covidu predstavlja veliki ekonomski rizik za Njemačku i mnoge kompanije mijenjaju nabavne lance, izvijestila je Udruga njemačkih gospodarskih i industrijskih komora (DIHK).

"Ponovo se uvodi lockdown, a ekonomska politika sve više naginje protekcionizmu, što je veliki teret za njemačke tvrtke u Kini", rekao je za agenciju dpa šef DIHK-a za vanjsku trgovinu Volker Treier.

Mnoge njemačke kompanije trenutno mijenjaju opskrbne lance, dodao je. "Više od trećine njemačkih tvrtki u Kini planira proširiti i diverzificirati mreže dobavljača", kazao je Treier.

Kompanije razmatraju druga azijska tržišta, objasnio je.

"Za mnoge tvrtke, međutim, odlazak s kineskog tržišta nije opcija", rekao je, dodajući da Njemačka uvelike ovisi o Kini u opskrbi sirovinama.

"Sporazumi o slobodnoj trgovini mogu pomoći ubrzati proces diverzifikacije. No, ne trebamo ih samo sa zemljama poput Kanade ili Novog Zelanda, već i s drugim važnim partnerima, poput Mercosura, Indonezije ili Indije", naglasio je.

Stroga politika o suzbijanju koronavirusa izazvala je u Kini najveće prosvjede unatrag nekoliko desetljeća, napominje agencija dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater