ASTANA

Kazahstan želi privući tranzit rusko-iranske trgovine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kazahstan želi značajniju ulogu u tranzitu teretnog prometa između Rusije i Irana, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik vlade, naglasivši važnost novog koridora sjever-jug.

Zapadne zemlje uvele su sankcije i Rusiji i Iranu, koji su postali saveznici, pa tako Teheran Moskvi osigurava pristup lukama u Perzijskom zaljevu za transport ruske robe u Aziju.

Kazahstan, bivša sovjetska republika, politički se distancirao od Moskve, ali Rusija je i dalje njegov najveći trgovinski partner, a potpredsjednik vlade Serik Zhumangarin kazao je da Astana želi značajniju tranzitnu ulogu u koridoru na potezu sjever-jug, između Rusije i Irana.

Roba može putovati Kaspijskim jezerom ili željeznicom kroz Kazahstan i Turkmenistan, rekao je Zhumangarin na sastanku s ruskim dužnosnicima na kojem su video-vezom sudjelovali i predsjednici Vladimir Putin i Kasim-Jomart Tokajev.

"U prvih devet mjeseci ove godine tom (istočnom) rutom prevezeno je 80.000 tona tereta, osam puta više nego prošle godine, iako kapacitet koridora dopušta i šest milijuna tona (godišnje)", podsjetio jer potpredsjednik kazahstanske vlade.

Transport bi moglo olakšati smanjenje birokracije i poboljšanje infrastrukture, dodao je Zhumangarin, dodavši i da Kazahstan razmatra i gradnju trećeg željezničkog prijelaza na granici s Kinom.

Kazahstanski predsjednik Tokajev sastao se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim kolegom Putinom, u prvom posjetu inozemstvu nakon pobjede na prijevremenim izborima na kojima je izborio još jedan predsjednički mandat.

Srednjoazijska država pregovara s Europskom unijom o povećanju tranzitnih kapaciteta u sklopu projekta preusmjeravanja kinesko-europskog teretnog prometa iz Rusije na Kaspijsko more i Kavkaz, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini