MOSKVA

Gazprom neće smanjiti isporuke plina Moldaviji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski plinski div Gazprom objavio je u ponedjeljak da neće smanjiti isporuke plina u Moldaviju, a na Baltiku planira zadržati opremu za oštećene plinovode Sjeverni tok 1 i 2, piše ruski list Kommersant.

Gazprom je prošlog tjedna optužio Ukrajinu da zadržava plin u tranzitu prema Moldaviji, dodavši da bi mogao smanjiti isporuke.

Ukrajina je odbacila te optužbe.

U ponedjeljak ruska kompanija izvijestila je da ipak neće smanjivati isporuke budući da je dobila novac za plin koji je isporučivala u studenome.

Moldavagaz je u roku doznačio avansnu uplatu u iznosu 21,4 milijuna dolara, napisao je na Telegramu šef moldavijske kompanije Vadim Čeban.

Gazprom je potvrdio da je primio novac za plin koji bi trebao biti isporučen klijentima u Moldaviji, a trenutno se, prema priopćenju ruske kompanije, nalazi u Ukrajini.

Ruski dnevni list Kommersant odvojeno je u ponedjeljak izvijestio da Gazprom planira zadržati opremu za transport plina na kompresorskim stanicama Portovaja i Slavjanskaja na obali Finskog zaljeva.

Gazprom neće premještati opremu na drugu lokaciju, piše Kommersant.

Kompanija nije željela komentirati izvješće. 

Stanice su upumpavale ruski plin u Sjeverni tok 1 koji je preko Baltika stizao u Njemačku, ali isporuke su prekinute krajem rujna zbog teškog oštećenja plinovoda u eksploziji. Europske zemlje pripisuju eksploziju sabotaži i provele su istragu, ali nisu objavile rezultate.

Rusija je isključena iz istraga.

Gazprom je vlasnik 51 posto udjela u plinovodu, a ostatak dijele njemačke energetske grupe Wintershall i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

Oštećen je i plinovod Sjeverni tok 2, koji nije ni pušten u rad zbog ruske invazije na Ukrajinu.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum