PARIZ

Europa mora zaštititi svoje ekonomske interese - francuski ministar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska bi mogla zatražiti izuzeća od nekih carina i ograničenja koje uvodi američki zakon protiv inflacije, ali Europa mora poduzeti korake kako bi zaštitila svoje gospodarske interese, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

Europljani tvrde da bi golemi paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača u Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) mogao zadati smrtonosni udarac njihovim kompanijama koje su se našle u problemima zbog visokih cijena energije.

Le Maire će ovaj tjedan pratiti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u državnom posjetu Sjedinjenim Državama.

"Francuska bi mogla tražiti izuzeća od nekih carina i ograničenja koje uvodi američka administracija. No, pravo je pitanje koje si moramo postaviti s kakvom smo to globalizacijom suočeni?" rekao je u nedjelju Le Maire na televizijskoj postaji France 3.

"Kina favorizira kinesku proizvodnju, Amerika američku. Vrijeme je da i Europa počne favorizirati europsku proizvodnju... Sve europske države moraju shvatiti da, s obzirom na takve američke odluke, moramo naučiti bolje štititi i braniti naše gospodarske interese", rekao je.

Francuski predsjednik pokušat će uvjeriti SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe europske tvrtke u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju s intenzivnom gospodarskom konkurencijom Kine, koja, kako tvrde, koristi svoju gospodarsku moć kao diplomatsku polugu.

"Argument će glasiti: Kina je, naravno, izazov i možemo pomoći drugima u EU da više ne budu naivni u tom pitanju. No, ne možete od nas tražiti da pomognemo u pitanju Kinom i onda nam uvesti IRA-u", rekao je francuski diplomat Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman.

Francuski čelnik pokušat će pregovorima ishoditi izuzeća za europske tvrtke po uzoru na one koje je SAD odobrio Meksiku i Kanadi, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

PARIZ, 25. studenoga (Reuters) - Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sljedeći će tjedan ugostiti predsjednik SAD-a Joe Biden u rijetkom državnom posjetu.

No slon u Ovalnoj sobi bit će američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA).

Američki zakon predviđa subvencije za električne automobile iz domaće proizvodnje i posebno će teško pogoditi njemačke proizvođače automobila budući da je SAD njihovo veliko izvozno tržište, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

Automobili nisu važna stavka u francuskom izvozu u SAD, ali američki zakon utjecat će na velike dobavljače autodijelova.

Istaknuta tema razgovora u Bijeloj kući bit će i energetika. Francuska se nada jačanju suradnje u nuklearnoj energiji budući da želi izgraditi više nuklearnih reaktora. Trenutno imaju pedesetak nuklearnih elektrana koje imaju problema s korozijom.

Francuska elektroprivredna tvrtka EDF angažirala je stotine specijaliziranih radnika američkog graditelja nuklearnih elektrana Westinghousea kako bi pomogli riješiti probleme u nuklearnim elektranama i otkloniti prijetnju nestanke struje u Europi ove zime.

Macron će posjetiti i američku saveznu državu Louisianu kako bi iskazao počast njezinom francuskom nasljeđu, ali i kako bi razgovarao o energetskim pitanjima, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

Francuski naftni div TotalEnergies vlasnik je velikog terminala za ukapljeni prirodni plin u Louisiani, na obali Meksičkog zaljeva, a Macron se već požalio na visoku cijenu američkog plina i rekao je da će o tome razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Sjedinjene Države proizvode jeftini plin, a prodaju nam ga po visokoj cijeni", rekao je Macron francuskim direktorima 8. studenoga. "Povrh toga, subvencioniraju određene sektore ogromnim iznosima, što naše projekte čini nekonkurentnima“, dodao je.

"Mislim da to nije prijateljski i krajem mjeseca otići ću u Washington u duhu prijateljstva... i jednostavno se založiti za ravnopravno natjecanje", rekao je Macron.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini