MUENCHEN

Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka inženjerska tvrtka Siemens Energy u petak je objavila da je osigurala narudžbu postavljanja kabela za prijenos električne energije između Irske i Francuske.

Siemens Energy izgradit će trafostanice za Celtic Interconnector, ukupne dužine 575 kilometara, na dvije krajnje točke, u Knockrahi na jugu Irske i u La Martyreu na sjeverozapadu Francuske.

Vrijednost projekta, po procjenama inženjerske tvrtke sa sjedištem u Muenchenu, doseže stotine milijuna eura. Izvori u sektoru spominju brojku od gotovo pola milijarde eura.

Projekt bi trebao biti dovršen do 2026. godine, navodi se u priopćenju.

Trafostanice će izmjeničnu struju pretvarati u istosmjernu radi transporta u oba smjera, omogućujući prijenos struje na velikim udaljenostima uz minimalni mogući gubitak.

Omogućit će protok čak 700 megavata struje, što odgovara opskrbi oko 450.000 kućanstava, navodi se u priopćenju.

Nakon dovršetka projekta, Irska će moći, po potrebi, uvoziti struju iz Francuske a na europsko kopno izvoziti višak električne energije proizveden iz obnovljivih izvora.

"Ne možemo si priuštiti rasipanje električne energije dobivene iz obnovljivih izvora", rekao je izvršni direktor Siemensa Tim Holt.

Potrošači će imati koristi od proširenja europske mreže, od otvorenijeg tržišta električne energije, veće energetske sigurnosti i nižih troškova, rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom