BERLIN

Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju - ministar gospodarstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.

"Velike gospodarske sile natjecat će se kako bi pokazale tko je najbolji, najbrži i najodlučniji u transformaciji tog ključnog tržišta koje bi trebalo postati klimatski neutralno, sa zelenom industrijom", rekao je ministar iz redova Zelenih u raspravi o proračunu ministarstva za iduću godinu.

"Tvrdnje da su sve to samo ekološke stvari ili zaštita klime ne prepoznaju aktualnu ekonomsku raspravu", dodao je Habeck u obraćanju zastupnicima u donjem domu parlamenta.

U osvrtu na američki zakon o smanjenju inflacije koji predviđa porezne poticaje za domaću proizvodnju, Habeck je istaknuo da SAD želi uložiti desetke milijardi dolara u zaštitu klime u idućih 10 godina, navodeći među primjerima promicanje proizvodnje solarnih ćelija i vjetroturbina.

To je potaknulo strahovanja da će se europske i njemačke tvrtke preseliti u SAD ili ondje otvoriti nove pogone, dodao je.

"Budućnost će pokazati tko je najbrži i najbolji u kreiranju inovacija i kapaciteta na području zelene ekonomije", rekao je Habeck.

Napomenuo je da Njemačka ima Fond za klimu i transformaciju, 'težak' oko 200 milijardi eura. To se "u velikoj mjeri može usporediti" s američkim planovima, rekao je Habeck.

Novcem iz fonda trebali bi se, po njegovim riječima, poticati i obnovljivi izvori energije, vodikova energija, potrebne baterije i e-mobilnost.

"Zadatak je da postanemo brži i odlučniji u planiranju izdvajanja i u zakonima o tržišnom natjecanju unutar Europe", rekao je Habeck.

Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja nameće ograničenja državnim subvencijama, podsjeća agencija dpa.

Proračun ministarstva gospodarstva i zaštite klime za iduću godinu predviđa potrošnju od 14,57 milijardi eura, što je za 28,6 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini