AMSTERDAM

Nizozemska razgovara sa SAD-om o ograničenju izvoza opreme za čipove u Kinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemska razgovara s američkom vladom o novim ograničenjima izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča u Kinu, izjavila je u petak ministrica trgovine Liesje Schreinemacher.

Pod pritiskom SAD-a, nizozemska vlada od 2018. ne dopušta ASML Holding NV-u, najvećoj domaćoj kompaniji, izvoz strojeva za proizvodnju poluvodiča u Kinu, budući da imaju oznaku "dvojne namjene", što znači da mogu biti iskorišteni i u vojne svrhe.

U listopadu SAD je uveo nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju čipova koja nadilaze okvir međunarodne definicije opreme dvojne namjene, napominje Reuters.

"Pa, razgovaramo sa SAD-om, očito su usvojili jednostrane mjere", rekla je nizozemska ministrica u petak novinarima u Bruxellesu. 

"Ne mogu baš reći što bi bilo prihvatljivo za Nizozemsku. Važemo svoje interese. Najvažniji nam je naš nacionalni sigurnosni interes", dodala je Schrenemacher.

ASML proizvodi strojeve u Europi, s malo američkih dijelova, ali američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je 3. studenoga da očekuje da savezničke zemlje, uključujući Nizozemsku, slijede politiku SAD-a.

"Uistinu dijelimo njihovu (američku) zabrinutost kada je riječ o Kini, o sigurnosti", rekla je Schreinemacher.

"Našim kompanijama već štete (ranije uvedena) ograničenja izvoza, ali vjerujem da su opravdana, kao što sam već rekla, s obzirom na interese nacionalne sigurnosti", kazala je.

ASML-ov prihod u Kini premašio je u 2021. dvije milijarde eura, s udjelom u ukupnom prihodu od oko 16 posto. Izvršni direktor Peter Wennink izjavio je 11. studenoga da potencijalna potpuna zabrana izvoza ne bi značajnije utjecala na rast kompanije do 2030.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na konferenciji G20 na Baliju nizozemskog premijera Marka Ruttea da se odupre "politizaciji ekonomskih i trgovinskih pitanja", navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater