LONDON

Britanski viceguverner: svjestan sam da naši potezi otežavaju položaj građana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjestan sam da podizanje kamatnih stopa u Britaniji zadaje dodatne teškoće milijunima kućanstava i poduzećima u uvjetima krize životnog standarda, izjavio je u četvrtak viceguverner središnje banke (BoE) Dave Ramsden.

Sklon sam dodatnom podizanju kamatnih stopa, ali razmotrit ću argumente za njihovo smanjenje kada inflacija, koja se otela kontroli, više ne bude razlog za zabrinutost, rekao je Ramsden na konferenciji u Londonu.

Konferenciju su organizirali Macro Money Finance Society i King's Business School u sastavu londonskog King's Collegea.

„Godina 2022. bila je vrlo izazovna za britansko gospodarstvo. Milijuni kućanstava i poduzeća jako trpe zbog krize životnog standarda”, kazao je.

Kao član odbora središnje banke za monetarnu politiku (MPC), svjestan sam da naši potezi dodaju nove teškoće onima koje je izazvala aktualna kriza, izjavio je.

„Koliko god izazovne bile kratkoročne posljedice po britanskog gospodarstvo, MPC mora poduzeti potrebne korake u monetarnoj politici kako bi vratio inflaciju na ciljanih, održivih dva posto u srednjoročnom razdoblju”, dodao je.

U listopadu inflacija je u Britaniji dosegnula 11,1 posto, potaknuta snažnim rastom cijena hrane i energije.

Središnja banka morala je podizati kamatne stope "u svijetu obilježenom pojačanom neizvjesnošću”, ustvrdio je britanski viceguverner.

„Jako smo brzo podizali kamatnu stopu za banke u proteklih godinu dana, a dosadašnje iskustvo pokazuje da promjena kamatnih stopa obično postigne najveći učinak na inflaciju tek nakon otprilike 18 do 24 mjeseca”, dodao je Ramsden.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum