ZAGREB

AZTN kaznio PIK Rijeka sa 100.000 kuna zbog nepoštenih trgovačkih praksi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je PIK Rijeka sa 100 tisuća kuna zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu sirovog mlijeka, objavila je u utorak ta regulatorna agencija.

AZTN je, kako se navodi, protiv prerađivača sirovog mlijeka PIK-a pokrenula po službenoj dužnosti upravni postupak u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu sirovog mlijeka.

Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je PIK, iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, svojim dobavljačima - proizvođačima sirovog mlijeka nametnuo više nepoštenih trgovačkih praksi.

Tako je utvrđeno da je PIK otkupljivao sirovo mlijeko na temelju tipskih ugovora sklopljenih 2019. i 2020. s dobavljačima-proizvođačima sirovog mlijeka pod nazivom Ugovori o otkupu mlijeka, u kojima nije bila sadržana jasna i razumljiva odredba o uvjetima i rokovima isporuke poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji su predmet ugovora, kao odredba koja mora biti na jasan i razumljiv način uređena u svakom ugovoru u pisanom obliku sklopljenom između prerađivača i dobavljača.

Isto tako, utvrđeno je da je PIK u razdoblju nakon prestanka važenja ugovora sklopljenih 2019. pa do sklapanja sljedećih ugovora u 2020., poslovao s dobavljačima-proizvođačima sirovog mlijeka bez ugovora u pisanom obliku, a u odnosu na neke od dobavljača poslovao s njima i prije nego je sklopio ugovor u pisanom obliku.

Također je utvrđeno i da PIK za pruženu uslugu organiziranja otkupa sirovog mlijeka nekima od dobavljača-proizvođača nije izdao račune u skladu sa ZNTP-om i poreznim propisima, što je propust koji se smatra nepoštenom trgovačkom praksom.

AZTN je također utvrdio da je PIK, protivno ugovorima o otkupu mlijeka, obračunavao premiju prema isporučenoj količini mlijeka u litrama, a ne u kilogramima. Na taj način je dobavljačima-proizvođačima za isporučeno sirovo mlijeko obračunao i isplatio niži iznos od onoga kojeg bi dobili da je premiju obračunavao prema isporučenoj količini u kilogramima, čime je na netransparentan način umanjio vrijednosti isporučenog sirovog mlijeka standardne kvalitete te tako dobavljačima nametnuo nepoštenu trgovačku praksu.

Utvrđeno je i da je PIK za sirovo mlijeko isporučeno od siječnja 2020. do svibnja 2020., izvršavao plaćanja dijelu dobavljača-proizvođača mlijeka u rokovima duljim od ZNTP-om dopuštenih 30 dana od dana kada je PIK uredno zaprimio račun dobavljača, odnosno od dana kada je PIK zaprimio rezultate analize kvalitete mlijeka iz Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka za dobavljače koji ne izdaju račun. Takvo postupanje također predstavlja nepoštenu, a time i zabranjenu trgovačku praksu, navode iz Agencije.

ZSTN je upravno-kaznenu mjeru od 100 tisuća kuna utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, "smatrajući da je tako izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona".

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, PIK-u je AZTN kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja naložio dostavu dokaza o plaćenoj razlici za manje obračunatu premiju, zajedno s pripadajućim zateznim kamatama, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater