PROSLAVIO 40. OBLJETNICU

ZBOR "JOAKIM RAKOVAC": Uspješna tradicija zborskog pjevanja i čuvanje vrijednosti amaterizma

| Autor: Aleta BRATTONI
Mješoviti zbor "Joakim Rakovac" (Andi BANČIĆ)

Svoje četvrto desetljeće djelovanja porečki je Mješoviti zbor "Joakim Rakovac" obilježio nastupom uz goste i prijatelje, Sergia Pavata i pulski zbor "Marko Brajša Rašan". Velika je obljetnica obilježena i promocijom monografije koju potpisuje dirigentica zbora i skladateljica Đeni Dekleva-Radaković te prigodnom izložbom

Porečki Mješoviti zbor "Joakim Rakovac" ovog je petka proslavio svoj jubilarni 40. rođendan pred prepunom kino dvoranom Pučkog otvorenog učilišta. Svoje četvrto desetljeće djelovanja obilježio je nastupom uz goste i prijatelje, Sergia Pavata i pulski zbor "Marko Brajša Rašan". Članovi Mješovitog zbora "Joakim Rakovac" proteklih su godina svoje pjevačke sposobnosti i ljubav prema pjesmi ugradili u zapažene rezultate nastupajući u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Brojni uspjesi

- Veselimo se što nam se na koncert kojim smo zaokružili 40 godina djelovanja odazvao i Sergio Pavat i prijatelji iz Pule. Jako smo zahvalni na podršci Grada Poreča, te porečkog Pučkog otvorenog učilišta i TZ Poreča koji nas prate i pomažu nam već desetljećima u svakome smislu, a sada smo okrenuti prema budućnosti i novim projektima, kazala je Đeni Dekleva Radaković, dirigentica ovog uspješnog zbora, uz to iskoristivši priliku kako bi pozvala sve potencijalne pjevače neovisno o njihovoj dobi, da im se priključe.

Tijekom svečanog koncerta dodijeljena su priznanja bivšim predsjednicima zbora koji su se u ovih 40 godina borili za njegov opstanak, a oni su: Teo Čorić, Sergio Stojnić, Umbert Cunjac, Rozana Šuran, Damir Roviš, Danko Poropat i Rudi Poropat. Pored njih, priznanja su zaslužili Franka Venier, Rudi Poropat i Etore Jugovac, za punih 40 godina članstva.

Samo dan ranije u foajeu kazališta, ovaj je porečki zbor osim koncertom, svoju veliku obljetnicu dostojno obilježio i prezentacijom monografije koju potpisuje upravo Đeni Dekleva-Radaković, dirigentica i skladateljica koja uskoro obilježava 15 godina vođenja zbora. Istovremeno je otvorena izložba s njihovim fotografijama, kao i plakatima i priznanjima koje je zbor stekao tijekom godina. Izložba se može razgledati vikendom, u vrijeme održavanja kino projekcija.

- Zboraši su, dodaje Dekleva-Radaković, o spomenutoj monografiji pričali već dvadeset godina. Stoga je uistinu zadovoljna što im je uspjela ispuniti dugogodišnju želju. Kroz monografiju se nastojao obilježiti sav uložen trud, ali i entuzijazam, a s namjerom i željom da se potaknu buduće generacije kako bi nastavile ovu uspješnu tradiciju i očuvale vrijednosti amaterizma.

Nakladnik monografije tiskane u tisuću primjeraka je Pučko otvoreno učilište Poreč. Krase ju šarolike fotografije kako iz arhiva zbora, tako i one iz privatnih albuma njegovih članova i članica, ali i brojnih zborova s kojima surađuju, te porečkog Učilišta.

Čestitke

Zboru su na svečanosti čestitali njegov predsjednik Rudi Poropat, zatim porečki gradonačelnik Loris Peršurić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, ravnateljica Učilišta Snježana Radetić i predsjednica Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad Ivana Paula Gortan – Carlin.

- Bilo je jako puno posla, a rezultat nas stvarno ispunjava ponosom, zaključila je Dekleva-Radaković.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater