JAVITE SE!

VIDEO POZIV ZA UPIS U GLAZBENU ŠKOLU IVANA MATETIĆA RONJGOVA: Nije ništa strašno, nije čak potrebno ni predznanje

| Autor: Mladen RADIĆ

Da bi motivirali nove polaznike i polaznice da se upišu u pulsku Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, u video poziv uključili su se profesori ali i neki učenici. Profesori su tako objasnili kako izgleda njihov predmet te što će i kako nove polaznike podučavati, a potom su i u praksi pokazali kako zvuče njihovi instrumenti

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova u Puli upisuje nove učenike, a da bi približili predmete i instrumente koji se mogu naučiti poslužili su se videom koji se može naći i na njihovom YouTube kanalu.

Jasno, detaljno, zanimljivo

Da bi motivirali nove polaznike i polaznice da se upišu, u video poziv uključili su se profesori ali i neki učenici. Profesori su tako objasnili kako izgleda njihov predmet i što će i kako nove polaznike podučavati da bi onda i u praksi pokazali kako zvuče njihovi instrumenti. Budući da priču o tome kako se upisati u Glazbenu školu i koji instrument odabrati, profesori i učenici objašnjavaju u videu, vjerujemo da će svima koji ga vide biti jasno što ih čeka.

- Kao i svake godine, naša škola organizira audiciju za upis u prvi razred Osnovne glazbene škole. Mi primamo nove učenike, a na vama je da se prijavite na našu audiciju, poručuje na početku profesor Denis Goldin koji objašnjava i kako će ta audicija izgledati.

A čini se da nije ništa strašno, nije čak ni potrebno predznanje, one koji dođu pitat će jednu pjesmicu da otpjevaju po vlastitom izboru te će provjeriti njihov osjećaj za ritam. Mogu se odabrati puhački instrumenti, u koje spadaju flauta, rog, klarinet, saksofon, truba, ili gudački instrumenti a to su kontrabas, violončelo i violina, a mogu se odabrati klavir, gitara, harmonika i udaraljke te učiti pjevanje. Kako kaže Goldin, na učenicima je da odaberu što im se najviše sviđa.

Demonstracija instrumenata

Kako ti instrumenti zvuče u praksi, za one koji se tek pripremaju ući u svijet glazbe, demonstrirali su profesori i učenici glazbene škole, koji su predstavili i razne stilove u kojima se ti instrumenti mogu upotrijebiti.

Trubu je zasvirala profesorica Flora Franjul koja je pozvala učenike da upišu neki instrument kako bi uživali u solo sviranju, orkestru, društvu i prijateljima, a profesorica Alisa Cvitan pokušala je budućim učenicima glazbene škole približiti violinu kao jedan od gudačkih instrumenata i pozvala ih da dođu na prijemni ispit.

Harmonika je predstavljena kroz stihove, dok je profesorica Maša Pavičević u nekoliko rečenica objasnila zašto je važan klavir koji se može svirati sam ili pratiti druge instrumente. Slično je bilo i s ostalim instrumentima. Profesor Goran Benevrkić predstavio je klasičnu gitaru koju predaje, a profesor Ivan Šugar zasvirao je na saksofonu. Giorgio Sugar podučavat će djecu opernom pjevanju, što uključuje i pravilno disanje i pravilnu tehniku pjevanja te pomaže kvalitetnijem i lakšem izvođenju pjesme ili skladbe, a početak školovanja mladih pjevača je otprilike 13. godina starosti nakon završene mutacije glasa.

Edvard Bobanović upoznaje gledatelje videa s pripremnim razredom koji je prije svega namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola, koji su iz nekih razloga interes za glazbenim obrazovanjem osjetili i pokazali tek nešto kasnije, kada su već prošli dobnu granicu za upis u glazbenu školu. Njih je pozvao da pristupe prijemnom ispitu za pripremni razred srednje glazbene škole i da im se pridruže u glazbenoj obitelji.

Za one kojima video nije dovoljan, više informacija mogu naći na www.imr.hr gdje se nalaze brošure u kojima je sve precizno i slikovito objašnjeno, na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Na službenim stranicama škole navodi se da je Glazbena škola Ivana Matetića-Ronjgova Pula danas, kako po broju učenika i nastavnika, tako i po raznovrsnim programima za koje se polaznici obrazuju, jedna od najvećih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj. Ovu školu danas pohađa 500-tinjak učenika, a njoj radi 60 nastavnika i ostalog osoblja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of