KLAVIRSKI DUO

VESNA IVANOVIĆ OCVIRK & JAKŠA ZLATAR U CRKVI SV. FRANJE: Vrsni glazbenici i organizatori koncerata za kraj ovogodišnjeg festivala

Vesna Ivanović Ocvirk i Jakša Zlatar vrsni su pijanisti, glazbeni pedagozi i organizatori koncerata i festivalskih glazbenih ciklusa, a na koncertnom repertoaru su bile partiture svjetski poznatih skladatelja, hrvatskih skladatelja, pa i istarskih

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Jakša Zlatar i Vesna Ivanović Ocvirk

Jakša Zlatar i Vesna Ivanović Ocvirk


Koncertom klavirskog dua u crkvi sv. Franje završen je koncertni ciklus, festival komorne glazbe Pulski glazbenici Puli. Nastupili su upravo organizatori ovoga koncertnog ciklusa, pijanisti Vesna Ivanović Ocvirk i Jakša Zlatar.

Nepotrebno je reći da je riječ o vrsnim pijanistima, glazbenim pedagozima i organizatorima koncerata i festivalskih glazbenih ciklusa, a na koncertnom repertoaru su bile partiture svjetski poznatih skladatelja, hrvatskih skladatelja, pa i istarskih.

Počelo je djelom Franza Schuberta "Fantazija u f-molu op. 103 za klavir četveroručno". Schubert, jedan od prvih predstavnika u svjetskom glazbenom romantizmu ostvario je bogat opus koji se odlikuje romantičnim sadržajem i izrazom, a upravo je takva bila i skladba u izvedbi ovih sjajnih pijanista.

Josipović i Okmaca

Potom je na redu bila skladba bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića "Passo sempio", također za glasovir četveroručno, što su ovi pijanisti nadahnuto izveli. Uslijedili su "Six pieces op. 11, br. 3" i "Thème Russe" Sergeja Rahmanjinova, gdje je posebno došla do izražaja tehnika zajedničkog muziciranja, sve vrlo nadahnuto i tehnički precizno.

Branko Okmaca, pulski skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji, ranije godinama profesor u Glazbenoj školi, vrlo je aktivan i u suradnji s pulskim zborovima i orkestrima, i kao dirigent i korepetitor. Vrlo svestran umjetnik. Ovom su prigodom pijanisti izveli njegovo djelo "Eco - tarantella". Autor je bio prisutan te se pridružio izvođačima u pozdravu publici nakon koncerta.

Nakon toga je uslijedio čuveni Dvorakov "Slavic Dance u e-molu, op. 72/2" te djelo slavnog impresionista Claudea Debussyja "Petite Suite": En Bateau (Na brodu), Cortège (Svečana povorka), Menuet i Ballet. Upravo odabir Dvoraka i Debussyja za kraj bila je točka na "i" ovog koncertnog nastupa.

Vesna Ivanović Ocvirk rođena je u Puli. Sa 16 godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomira 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara, stekavši zvanje akademski glazbenik klavirist i profesor klavira. Tijekom i nakon studija usavršavala se na majstorskim tečajevima klavirske interpretacije u klasama prof. K. Bogina, A. Ciccolinija i L. Brumberga. Od rujna 1992. godine zaposlena je u pulskoj glazbenoj školi, kao profesor klavira i korepetitor, a prije nekoliko godina postala je i stalnim djelatnikom pulske Muzičke akademije. Aktivno se bavi koncertiranjem kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe. Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih, udruge za promicanje glazbene umjetnosti i kulture, koja posebno skrbi o mladim nadarenim istarskim glazbenicima sustavno ih prateći u njihovom školovanju organiziranjem koncerata u Puli i Istri.

Bogati životopisi

Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu, Ljubljani (1996.-2016.) i Puli (od 2017.). Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na pijanističkim natjecanjima. Autor je više knjiga iz metodike klavira te jedan od osnivača Epte Hrvatske.

Organizator koncerta je Istarska glazbena scena mladih, uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini